Sos teriyaki został wymyślony przez japońskich kucharzy w XVII wieku po tym, jak na wyspy przypłynęli cudzoziemcy, którzy przywieźli nowe produkty i nieznane Japończykom potrawy. Kucharze zainspirowali się europejską kuchnią i stworzyli teriyaki. Początkowo sos ten był przeznaczony wyłącznie do potraw z rybą, ale później zaczęto marynować w nim wiele innych składników.
Sam w sobie termin "teriyaki" oznacza metodę przygotowania potrawy, od jap. 照り "teri" oznaczające połysk na powierzchni produktów, który uzyskuje się dzięki zawartości cukru w sosie. A jap. 焼き "yaki" odnosi się do metody grillowania (smażenia). Termin teriyaki w całości opisuje więc danie smażone lub grillowane w słodkim sosie, które nadaje gotowym potrawom połysk i czerwony, a nawet ciemnoczerwony kolor.
Istnieją różne rodzaje sosu teriyaki. Zazwyczaj różnią się one gęstością. Uniwersalny wariant sosu ma umiarkowanie gęstą konsystencję. Na JaponiaCentralna.pl znajdziesz klasyczny i najpopularniejszy w Japonii sos teriyaki.
Tradycyjnie, sos składa się z czterech składników:
|
Nowoczesne trendy
W Japonii
Popularne dania typu teriyaki w Japonii składają się zazwyczaj z marynowanej ryby lub kurczaka. Sos często wykorzystuje się także do przygotowania szaszłyków yakitori.
Poza tymi podstawowymi zastosowaniami używa się go również do wzbogacenia smaku kalmarów, steków na hamburgery czy klopsików.
W Stanach Zjednoczonych
Sos stał się niezwykle popularny w USA. W Ameryce Północnej dania z wykorzystaniem innych sosów, nieco podobnych teriyaki są często opisane jako teriyaki, gdyż słowo to budzi pozytywne skojarzenia z tym japońskim sosem. Do przyrządzenia teriyaki w USA nie zawsze używa się tradycyjnego sake czy mirinu, a raczej posługuje się bezalkoholowymi alternatywami lub zwykłym winem. Sos teriyaki w USA zazwyczaj jest dodawany do skrzydełek z kurczaka albo stosuje się go jako dip.
Dzięki japońskiemu imigrantowi Toshi Kasahara do roku 2010 otwarto w Seattle ponad 83 restauracje z cząstką "teriyaki" w nazwie, co stało się znakiem rozpoznawczym miasta. W pierwszej otwartej restauracji podawano szaszłyki z kurczaka i wołowiny w sosie teriyaki.
Sos jest dodatkiem nie tylko do mięsnych, ale i wegetariańskich potraw, takich jak tofu teriyaki. Możemy znaleźć wiele możliwości wykorzystania tego sosu oraz różnych jego odmian. Poniżej podzielimy się uniwersalnym i bardzo prostym przepisem na tę pyszną potrawę.
PRZYGOTOWANIE
SKŁADNIKI
|
|
Po usmażeniu filet można pokroić na drobną kostkę lub w podłużne kawałki i podać z ziemniakami lub z ryżem. Ryż można uprzednio podsmażyć z warzywami. W Japonii gotowe składniki przeważnie podaje się w oddzielnych miseczkach: mięso, ryż, zupa (najczęściej miso), sałatka oraz marynowane warzywa - każdy z tych elementów jest podawany w osobnym naczyniu.
Zdrowotne właściwości teriyaki
W Japonii teriyaki jest klasycznym sosem kuchni narodowej i z wielu względów uważany jest za niezwykle korzystny dla zdrowia. Po pierwsze poprawia trawienie poprzez zwiększenie apetytu i zwiększenie wydzielenia soku żołądkowego. Po drugie, regularne stosowanie tego sosu stabilizuje ciśnienie. Po trzecie, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, niweluje stres i łagodzi napięcie.