Ajinomoto glutaminian sodu przyprawa umami, 30g
Opis
Przyprawa do gotowania dodająca potrawom wyjątkowego umami - piątego smaku. Wystarczy szczypta tego magicznego proszku - glutaminianu sodu - aby wydobyć wytrawną głębię każdego dania!
Umami określane jest jako trudne do opisania połączenie smaków słonego i słodkiego, z wytrawnymi nutami. Smak umami został odkryty w 1908 roku w Japonii, przez doktora chemii Kikunae Ikedę. Dzięki łańcuchowej fali odkryć związanych z umami, wkrótce udało się wyizolować esencję tego stymulującego smaku z wodorostów kombu - był to kwas glutaminiowy, rodzaj aminokwasu. Dzięki temu w warunkach laboratoryjnych stworzono wkrótce glutaminian sodu, źródlo smaku umami, naturalnie występujący w wielu produktach spożywczych oraz w ciałach ssaków - również ludzi!
Glutaminian sodu jest nie tylko ważnym neuroprzekaźnikiem i kluczowym składnikiem mleka matki. Japoński lekarz Cesarskiego Uniwersytetu Tokijskiego, Miyake Hiizu, postawił tezę że atrakcyjny smak glutaminianu ma duży wpływ na apetyt człowieka oraz stymuluje trawienie. Receptory umami znaleziono nie tylko na ludzkim języku, ale też w żołądku - wszystko to oznacza, że glutaminian sodu w odpowiednich ilościach ma dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu i samopoczucie człowieka!