Ninben bulion Dashi z tuńczyka Bonito i ryby latającej, 44g
Opis
Dashi だし, czyli japoński bulion, nie tylko stanowi podstawę niezliczonej ilości japońskich potraw na bazie zupy takich, jak ramen, zupa miso, shabu shabu, czy chawanmushi - dashi jest uznawane przez wielu jako esencja japońskiej kuchni i japońskiego smaku. Dashi pozostaje niezastąpionym składnikiem kuchni japońskiej dzięki wyjątkowo bogatemu smakowi umami, który pochodzi zazwyczaj z suszonych płatków katsuobushi (płatków suszonej, wędzonej ryby bonito) i wodorostów kombu.
Umai Dashi Agoiri to autentyczne, japońskie dashi z japońskich ryb bonito oraz poławianych na Kyūshū ryb latających tobiuo, nazywanych również ago. Yakiago, czyli upieczone i ususzone ryby ago, które ostatnimi latami stanowią popularny składnik ramenowych bulionów, znajdziemy również w składzie tego dashi. W opakowaniu znajduje się 8 torebek z gotowymi, suszonymi składnikami, które wystarczy zaparzyć niczym herbatę, aby przyrządzić domowy bulion.
Sposób przygotowania:
- 1 torebkę Dashi zanurzyć w 350ml i gotować na małym ogniu przez 5 minut
- na 500ml użyć 2 torebek
Skład: BONITO, suszona RYBA latająca, sól, wodorosty (kombu), cukier, ekstrakt drożdżowy, sos SOJOWY.
Alergeny: ryby, soja.