Asahi Calpis Water napój mleczny - 350ml
Opis
Asahi Calpis Water napój mleczny - 350ml
Calpis Water to orzeźwiający napój o słodko-kwaśnym smaku, powstały w wyniku użycia naturalnego procesu fermentacji bakterii kwasu mlekowego oraz drożdży, co nadaje mu dobre walory zdrowotne. Napój pod wieloma względami przypomina nasze zsiadłe mleko, jednakże dodatkowo do procesu fermentacji używa się drożdży, oraz pod koniec napój jest jeszcze rozcięczany wodą, dzięki czemu osiąga bardziej łagodny i przystępny smak.
Napój, stworzony przez Kaiun Mishimę ponad 100 lat temu, był inspirowany tradycyjnym napojem z zsiadłego mleko plemion Mongolii centralnej, którą Mishima wtedy odwiedził. Po udoskonaleniu receptury i rozcięczeniu gęstego koncentratu wodą, powstało znane w całej Japonii dzisiaj Calpis Water.
Nazwa produktu wywodzi się z połączenia słowa calcium (wapń) oraz salpis (w buddyzmie oznaczający "najlepszy smak"), co razem połączone daje Calpis.
Skład: woda, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, cukier, odtłuszczone MLEKO w proszku, kwas MLEKOWY, zakwaszacz, aromat, stabilizator (pochodne SOI).