Asahi Calpis napój mleczny (koncentrat), 470ml
Opis
Calpis w formie koncentratu to baza do wykonania orzeźwiającego napoju o słodko-kwaśnym smaku, powstała w wyniku użycia naturalnego procesu fermentacji bakterii kwasu mlekowego oraz drożdży, co nadaje jej dobre walory zdrowotne. Sam koncentrat pod wieloma względami przypomina nasze zsiadłe mleko, jednakże dodatkowo do procesu fermentacji używa się drożdży. Do utworzenia gotowego napoju wystarczy tylko dodać wodę!
Napój, stworzony przez Kaiun Mishimę ponad 100 lat temu, był inspirowany tradycyjnym napojem z zsiadłego mleko plemion Mongolii centralnej, którą Mishima wtedy odwiedził. Po udoskonaleniu receptury i rozcięczeniu gęstego koncentratu wodą, powstało znane w całej Japonii dzisiaj Calpis Water.
Nazwa produktu wywodzi się z połączenia słowa calcium (wapń) oraz salpis (w buddyzmie oznaczający "najlepszy smak"), co razem połączone daje Calpis.
Jedna butelka skoncentrowanego napoju wystarczy na około 15 szklanek orzeźwiającego napoju - wystarczy rozcieńczyć koncentrat w proporcji 5 porcji wody na 1 porcję koncentratu.
Skład: woda, MLEKO, cukier / aromat, hemiceluloza sojowa