Iris Foods Ciasto ryżowe w kostkach Kirimochi, 1kg
Opis
Kirimochi to pokrojone w kostki ciasto ryżowe mochi, które w przeciwieństwie do powszechnie kojarzonych, słodkich kulek mochi wypełnionych pastą anko (daifuku), jest wytrawne. Kirimochi stanowi nieodłączną część tradycyjnej, japońskiej zupy noworocznej o-zōni, lecz może być wykorzystane także w innych wytrawnych daniach, takich jak chikara udon lub okonomiyaki. Ponadto kirimochi można podać jako odrębne danie wypełniając je pastą anko, obtaczając w mące kinako lub przyprawiając sosem sojowym i owijając wodorostem nori. Opakowanie zawiera 1 kilogram kawałków kirimochi.
Kirimochi można przygotować na 3 różne sposoby:
- Umieścić 5 kawałków mochi w garnku z 1 litrem wody i ją zagotować. Od momentu zawrzenia wody zmniejszyć ogień i wyłączyć go dopiero, gdy mochi wypłyną na powierzchnię, po czym odczekać 2-3 minuty przed wyjęciem ich z garnka.
- Piec mochi w małym piekarniku elektrycznym (toaster oven) przez około 4-5 minut do momentu pojawienia się na powierzchni mochi lekko brązowego koloru. Gdy mochi będą już gotowe otworzyć drzwiczki od piecyka i odczekać jeszcze minutę przed ich wyjęciem.
- Umieścić mochi w głębokim naczyniu żaroodpornym, po czym zalać je wodą aż będą całkowicie zanurzone. Włożyć naczynie do mikrofali o mocy 500W i podgrzewać przez około 2 minuty.
Skład : mąka ryżowa, skrobia poddana działaniu regulatora pH.