Kanpy konfitura z imbiru, 600g
Opis
Podstawowym zastosowaniem konfitury z imbiru jest przygotowanie herbaty z samej konfitury. Posiada ona typowo dla imbiru korzenny, delikatnie ostry smak z cytrusową nutą. Jest szczególnie chętnie pijana w zimę lub jako lekarstwo na przeziębienie, ponieważ przyjemnie rozgrzewa całe ciało. Aby ją przyrządzić wystarczy:
- Nałożyć do filiżanki 2 łyżeczki marmolady (ok. 40g) i w zależności od preferencji podania zalać ją gorącą lub zimną wodą (ok. 140ml).
- Aby przygotować smaczną, rozgrzewającą herbatę z imbiru, konfiturę najlepiej rozcieńczać w proporcjach 1:3~4 z wodą.
- Przyrządzając herbatę na zimno, na początku należy dolać niewielką ilość wody do konfitury i dobrze ją rozmieszać w celu jej rozpuszczenia. Dopiero wtedy zalać pozostałą ilością wody.
Konfitura z imbiru znakomicie nadaje się także jako dodatek do czarnej herbaty, wody gazowanej, napojów alkoholowych shōchū, jogurtu, a także do najróżniejszych potraw i słodyczy!
Skład: mizuame,cukier, glukoza, imbir, kwas cytrynowy, pektyny