Kikkoman Świeży Jasny sos sojowy Usukuchi, 450ml
Opis
Kikkoman Usukuchi Nama-Shoyu to wyjątkowy sos sojowy o bogatym smaku, powstały dzięki dwóm specjalnym technikom warzenia ziaren soi. Zazwyczaj sos sojowy poddaje się procesowi pasteryzacji, który ma na celu wzmocnienie smaku, koloru oraz zapachu sosu. Nama-Shoyu, czyli tzw. świeży sos sojowy, jest natomiast niepasteryzowaną odmianą sosu, który z kolei posiada delikatniejszy, nieco słodszy smak oraz aromat.
Jest to również sos typu usukuchi, który jest rzadszy i posiada jaśniejszą barwę niż standardowy sos sojowy ciemny (koikuchi), dzięki czemu stanowi idelany dodatek do dań, których nie chcemy zabarwić ciemnym, charakterystycznym kolorem klasycznego sosu sojowego. Efekt ten uzyskuje się za sprawą dodatkowej ilości soli, która odpowiada za hamowanie procesu fermentacji soi. Sos sojowy usukuchi posiada więc naturalnie większą zawartość soli i pasować lepiej będzie jako dodatek do zup (np. kitsune udon) lub potraw duszonych nimono.
Skład : soja odtłuszczona (niemodyfikowana genetycznie), sól, pszenica, mirin, alkohol.