Ninben sos bulionowy Tsuyu no Moto Gold Premium, 500ml
Opis
Ninben Tsuyu no Moto to 3-krotnie skoncentrowana baza do zup, stworzona z połączenia naturalnego sosu sojowego oraz tradycyjnego, japońskiego bulionu dashi. Dzięki klasycznemu smakowi oraz wszechstronnemu zastosowaniu, sos bulionowy Ninben stanowi idealną podstawę dla wielu różnorodnych dań kuchni japońskiej.
Sos sojowy użyty w tym produkcie posiada certyfikat JAS i został stworzony z użyciem tradycyjnej metody warzenia zwanej honjozo, w której prażoną pszenicę i gotowane na parze ziarna soi łączy się z pleśnią koji (czynnikiem fermentującym), a następnie umieszcza w zbiornikach z naturalną wodą solankową. Dashi użyty w sosie bulionowym został przygotowany na bazie z suszonych płatków tuńczyka bonito oraz wodorostów kombu z wyspy Hokkaido.
Produkt nie zawiera sztucznych składników, konserwantów i barwników.
Sposób użycia:
Aby użyć sosu jako bazę do zupy, rozcieńcz produkt zimną lub gorącą wodą. Dodaj cukier lub słodkie sake i mirin według własnych upodobań.
Poniżej znajdują się zalecane współczynniki rozcieńczenia odpowiadające różnym japońskim daniom:
- Sos do maczania do makaronu: 1 część tsuyu na 2 części wody
- Sos toppingowy do makaronu: 1 część tsuyu na 5~7 części wody
- Sos do ryżu: 1 część tsuyu na 2~3 części wody
- Do gotowane owoce morza: 1 część tsuyu na 2~4 części wody
- Nikujaga (japońskie duszone mięso z ziemniakami): 1 część tsuyu na 4~5 części wody
- Nabemono (japoński gorący kociołek): 1 część tsuyu na 8~9 części wody
- Oden (japoński gorący kociołek): 1 część tsuyu na 12~14 części wody
SKŁAD: woda, ekologiczny sos SOJOWY, cukier, BONITO, sól, mirin, ekstrakt drożdżowy, ocet parzony, wodorosty (konbu).