Welna mąka Kotsu-no-iranai - panierka Tempura, 450g
Opis
Nissin mąka do przygotowania tempury pozwala na przyrządzenie złocistej panierki, która nawet po ostygnięciu zachowuje wyjątkową chrupkość. Panierka z mąki firmy Nissin idealnie komponuje się z sezonowymi składnikami.
Tempura to niezwykle popularne danie japońskie (o portugalskich korzeniach), składające się ze smażonych na głębokim oleju lekkich i świeżych składników takich, jak warzywa, ryby, czy owoce morza w panierce, która po usmażeniu zyskuje charakterystycznie złocistego koloru, oraz jedynej w swoim rodzaju chrupkości.
Choć ciasto na panierkę do tempury można przygotować samemu, większość Japończyków wybiera gotową mąkę, którą wystarczy połączyć z wodą, aby w szybki i wygodny sposób uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. W tym celu należy odmierzyć 120 g mąki firmy Nissin, 200ml wody i dokładnie wymieszać trzepaczką kuchenną. Ponieważ jest to mąka kotsu-no-iranai, co znaczy tyle co "nie potrzeba wprawy", jest ona wyjątkowo prosta w użyciu i nie wymaga jajek, lodowatej wody, ani żadnych specjalnych zdolności.
Następnie:
- wlewamy olej na patelnię lub do woka na wysokość 3-4 cm i podgrzewamy go do temperatury 170-180°C
- obtaczamy w cieście wybrane, dokładnie osuszone składniki
- wrzucamy na rozgrzany olej od 1 do 3 składników na raz i krótko smażymy, do momentu aż panierka uzyska złocisty kolor
- na koniec wyjmujemy i odstawiamy na chwilę na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju z tempury.
Dzięki praktycznemu zamknięciu strunowemu, mąka zachowuje swoją świeżość jeszcze dłużej!