Nukuien Suszone grzyby Jo-Donko Shiitake, 40g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,90 zł 49.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Genboku Hoshi Shiitake Jo Donko of firmy Nukuien to wysokiej jakości suszone grzyby shiitake z prefektury Saitama. Suszone shiitake możemy wykorzystać do wielu japońskich przepisów: od przygotowania wegetariańskiego bulionu dashi, przez potrawy takie jak takikomigohan, chirashi-zushi, czy chawanmushi, po uduszenie ich samych i podanie jako nimono.

Shiitake, czyli grzyby drzewa shii, to prawdopodobnie najczęściej spożywane grzyby jadalne na świecie, a z pewnością w Azji Wschodniej. Shiitake uprawiane są w Chinach oraz w Japonii, skąd eksportowane są zazwyczaj ususzone. Nie tylko ułatwia to transport i składowanie grzybów, lecz odpowiada także za ich smak umami, w który świeże shiitake tak nie obfitują. Większość komercyjnych upraw shiitake korzysta z mieszanki drewnianych wiórów i grzybni shiitake jako podłoża pod uprawę, uzupełniając ją składnikami odżywczymi wspomagającymi wzrost.

Rodzinna firma Nukuien korzysta natomiast z tradycyjnej metody genboku-saibai, która opiera się na uprawie grzybów w pociętych, metrowych gałęziach martwego drzewa. Tak pozyskane drewno jest następnie nawiercane, a w powstałych dziurach umieszcza się strzępki grzybni shiitake. Kłody są regularnie nawadniane i utrzymywane w wilgotnej części lasu, co sprzyja wzrostowi grzybów. Dzięki uprawie genboku umożliwiającej grzybom pozyskiwanie wartości odżywczych bezpośrednio z drewna i otaczającego go lasu, shiitake zyskują niezwykłego smaku i zapachu, nieporównywalnego z innymi shiitake.

Shiitake można podzielić na dwa typy: donko oraz koshin. Shiitake donko uprawiane są w okresie zimowym, podczas którego zimno zatrzymuje gwałtowny wzrost grzybów, jednocześnie sprawiając, że stają się wtedy mięsistsze. Donko posiadają tylko częściowo otwarte kapelusze i są generalnie uznawane za lepsze i smaczniejsze. W dużej mierze odpowiadają za to zardoniki, które są zachowane na blaszkach niepełnie otwartego kapelusza grzyba. Wśród shiitake donko wyróżnić można ponadto rodzaj jo donko - najwyżej oceniany wariant shiitake, którego średnica kapelusza jest standardowo jeszcze większa niż donko.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl