Calpis - napój mleczny kochany od ponad 100 lat
Calpis - napój mleczny kochany od ponad 100 lat

Czym jest Calpis?

Calpis to orzeźwiający napój sporządzony w naturalnym procescie przy pomocy bakterii kwasu mlekowego, drożdzy i fermentacji. Jego mętny, biały kolor przynosi na myśl napój mleczny, jednak jest to coś więcej – jest bardziej słodkawy i wyrazisty w smaku, bliższy smakowi jogurtu. Calpis oryginalnie jest koncentratem, który rozcieńczony z wodą staje się napojem. Występuje w kilku wariacjach: Calpis jako koncentrat, Calpis Water czyli gotowy do picia Calpis rozcieńczony z wodą oraz Calpis Soda czyli gazowany napój Calpis. W świecie zachodniej hemisfery ten sam napój jest znany jako Calpico. Sprzedawany pod tą nazwą w celu uniknięcia nieapetycznych skojarzeń związanych ze słowem „calpis” dla osób anglojęzycznych.

 

Logo Calpis 

żródło: https://iconape.com/calpis-logo-icon-svg-png.html

 

Nazwa Calpis pochodzi od zestawienia zaczęrpniętego z Sanskrytut słowa „salpis”, któro oznacza jeden z Pięciu Smaków (五味) wspomnianych w buddyjskich sutrach (Mahāparinirvāna Sutra), i sylaby „cal” od „słowa calcium” czyli wapnia zawartego w mleku. Pięć buddyjskich smaków odnosi się do poszczególnych etapów produkcji ghee z mleka. W Sutrze Mahaparynirwana, Shakyamuni mówi, „Mleko ma swój początek w krowie, od mleka pochodzi śmietana, od śmietany zsiadłe mleko, od zsiadłego mleka masło, a od masła - ghee." Każdy z tych pięciu produktów reprezentuje jeden z Pięciu Smaków. Ghee jest to specjalne klarowane masło używane głównie na płaskowyżu tybetańskim oraz w kuchniach pakistańskiej i indyjskiej, mające również znaczenie religijne, przede wszystkim w Indiach. W wierzeniach ajurwedyjskich symbolizuje ono pomyślność, odżywienie i uzdrowienie oraz uważa się je za bardzo cenne dla zdrowia, polecane do spożywania w celu poprawienia sprawności umysłu, przywrócenia równowagi organimzu i poprawienia trawienia. Ten, kto ją zje, zostanie wyleczony ze wszystkich chorób, tak jakby zawierały w sobie wszelkiego rodzaju właściwości lecznicze” – Tiantai 天台 (538–597)

 

Historia powstania Calpis

W 1902, dwudziestopięcioletni Kaiun Mishima, założyciel Calpis Co., Ltd. wyruszył w podróż do Chin kontynentalnych, podobnie jak wielu z jego młodych rówieśników przyciągały go nowe możliwości w rozległym i ludnym kraju jakim są Chiny. Podczas swojej wizyty na stepach Mongolii Wewnętrznej miał okazję wypić tradycyjny napój alkoholowy z kwaśnego mleka - kumys - pity przez tamtejsze ludy nomadyczne i to czego posmakował, zaskoczyło go. Napój miał nie tylko przyjemny smak, ale również znaczące efekty prozdrowotne. Jego metabolizm, spowolniony długą podróżą, został wyleczony i zarówno jego umysł jak i ciało zostały odświeżone. 

 

Kaiun Mishima

Kaiun Mishima

żródło: https://www.l-92.net/

 

mongolski step

 

Zainspirowany tym doświadczeniem Mishima, wrócił do Japonii w 1915 roku, zostawiając swój rozwijający się biznes w Chinach, aby w Japonii założyć nowy, bazując na wiedzy zdobytej na Wielkim Stepie. Calpis nie był pierwszym napojem wymyślonym przez Mishime. Już wcześniej udało mu się z powodzeniem stworzyć produkt o nazwie Daigomi, zawierający bakterie kwasu mlekowego. Na nieszczęście dla Mishimy, jego pionierski produkt z odtłuszczonego mleka i kwasu mlekowego nie sprzedawał się zbyt dobrze na rynku. Wtedy, bardzo możliwe, że przypadkiem, po długotrwałych próbach, wraz z kierownikiem fabryki, z którym pracował w dziale badań i rozwoju produktu Yoshizou Kataoka, zostawili Daigomi w probówce razem z cukrem. Po opuszczeniu mieszaniny na prawie tydzień, nastąpiła fermentacja. Ku zaskoczeniu Kataoki i Mishimy powstały napój był lepszy niż oryginał. Ta formuła stała się legendarnym Calpisem. Był to rok 1919.

 

 

W 1920 roku powstała pierwszy reklamowy nagłówek kultowego napoju. Przyjaciel Mishimy podzielił się z nim ciekawym spostrzeżeniem: „Calpis jest słodki i zarazem cierpki...jak pierwsza miłość.” Kaiun był zachwycony – pierwsza miłość, w jego oczach była niewinna i piękna – przypominała o naszych młodzieńczych nadziejach, marzeniach i pragnieniach. To wystarczyło, aby fraza wypowiedziana przez przyjaciela Mishimy zadebiutowała w gazecie jako pierwsza reklama Calpis w kwietniu 1922 roku.

"Calpis jest jak pierwsza miłość..."

żródło: link

 

Calpis zaczął być reklamowany w 1919, dokładnie 7 lipca. Nie jest to przypadkowa data, ponieważ tego dnia w Japonii obchodzony jest festiwal Tanabatafestiwal gwiazd, w czasie którego zbliżają się do siebie dwie gwiazdy północnego nieba Wega i Altair, rozdzielone przez Amonagawa. Według chińskiej legendy jest to para kochanków, która może spotkać się tylko raz w roku. Tego też dnia opakowanie Calpis zaczęły zdobić kropki polka dot, przywołujące na myśl gwiazdy i Drogę Mleczną. Pierwotnie tło było granatowe, a kropki białe, jednak później zmieniono projekt i odwrócono schemat kolorów na białe tło i niebieskie kropki, który pozostaje taki do dziś. Zmieniony design sprawia, że opakowanie Calpis kojarzy się z czymś orzeźwiającym, dodatkowo odwołując się do mlecznego koloru napoju.

 

Opakowanie Calpis od 1922 roku

żródło: https://www.asahisoftdrinks.com/brand/calpis/

 

 

 Calpis przez lata

żródło: link

 

 

 

Współczesna reklama Calpis:

 

 

Calpis dziś

W dzisiejszej Japonii Calpis można znaleźć praktycznie wszędzie, a jego popularność na przestrzeni lat nie słabnie. Nad marką czuwa grupa handlowa Asahi. Calpis Soda i Calpis Water możemy znaleźć w większości sklepów spożywczych w Japonii i automatów z napojami (jidōhanbaiki). Jest to niezwykle popularny napój, który znalazł swoje zastosowanie nawet w kuchni. Może być używany, podobnie jak jogurt, do zmiękczania mięsa lub jako polewa japońskiego deseru Kakigori popularnego w okresie letnim. Jednak głównie jest znany jako orzeźwiający mleczny napój.

 

 

Calpis w Japonii Centralnej :-)

 

 Przepisy z Calpis

 

  • Napoje z koncentratu Calpis

 

  1. Delikatny napój mleczny: aby go przygotować, należy wymieszać koncentrat Calpis z mlekiem w proporcjach kolejno 1:5
  2. Gazowany napój: wymieszaj koncentrat Calpis z wodą gazowaną w proporcjach 1:4

 

  • Tosty francuskie z Calpis 

 

Będziesz potrzebować:

-  chleb tostowy,

- 1 jajko,

- 2 łyżki mleka, 

- 2 łyżki koncentratu Calpis,

- 10g masła,

- szczyptę soli 

 

Dodaj jajka, mleko, Calpis i sól do miski i dobrze wymieszaj. Namocz kromki chleba z obu stron w mieszaninie przez około 10 minut. Na małym ogniu nagrzej patelnię, roztop masło i rozsmaruj na patelni. Usmaż namoczone kromki tak jak lubisz i gotowe. Tosty możesz polać po wierzchu samym koncentratem Calpis :-)

 

  • Lassi z Calpis

 

Będziesz potrzebować: 

- 1 łyżkę koncentratu Calpis

- 150ml mleka

- 1 łyżkę soku z cytryny

 

Wlej mleko i sok z cytryny do jednej szklanki i wymieszaj łyżeczką. Dodaj Calpis i wymieszaj całość. Dodaj tyle lodu ile lubisz i możesz cieszyć się swoim orzeźwiającym napojem Lassi.

 

  • Gorąca herbata matcha z Calpis

 

Będziesz potrzebować: 

- 100ml koncentratu Calpis

- 10g zielonej herbaty matcha (2-3 łyżeczki)

- 400ml mleka

 

Zagrzej wszystkie wymieszane składniki w rondelku na małym ogniu. Tuż przed ugotowaniem, zdejmij rondel z ognia i napój gotowy :-) Podawać z odrobiną miodu.

 

 

 

 

 

Źródła:

https://www.calpis.co.jp/english/outline/outline1.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Tanabata

https://www.tsunagujapan.com/9-interesting-facts-you-didnt-know-about-calpis-or-calpico/

http://yabai.com/p/4724

https://www.nichirenlibrary.org/en/dic/Content/F/45

https://www.asahigroup-holdings.com/en/brand/calpis/ 

zdjęcie okładki: https://hellotokyotours.com/blog/japan-drinks-calpis

https://entabe.com/31961/calpis-rasshie

https://entabe.com/32166/calpis-french-toast-recipe

https://www.japancentre.com/en/recipe/29-calpis-cocktails

 

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl