Jak ugotować japoński ryż w garnku?
Jak ugotować ryż w garnku?

 

W tym miejscu warto zaznaczyć, że w celu osiągnięcia zamierzonego celu, czyli ugotowania krótkoziarnistego, japońskiego ryżu w garnku, nie trzeba trzymać się bezwzględnie wszystkich miar podanych w poniższej instrukcji. Oczywiście dopilnowanie ich pozwoli nam na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ryżu, lecz nie raz uda nam się to również wydłużając lub skaracając nieco pewne kroki.

Podobny komentarz tyczy się miękkości wody. Chcąc uzyskać jak najlepszy efekt warto skorzystać z przefiltrowanej wody, gdyż w polskich kranach najczęściej płynie woda twarda. Lecz ponownie, nie jest to niezbędne w celu odpowiedniego ugotowania japońskiego ryżu.

Ostatnia uwaga warta wspomnienia dotyczy samego garnka. Najlepiej wybrać garnek z nieprzywierającym dnem, gdyż w przeciwnym wypadku niedopilnowanie pewnych kroków może okazjonalnie doprowadzić do przypalenia części ryżu.

Mamy nadzieję, że dzięki tej instrukcji gotowanie ryżu w japońskim stylu nie będzie wydawało się już trudne :) Życzymy smacznego!

 

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl