Konjac to roślina pochodząca z Azji wschodniej, w Polsce znana jako dziwidło. Jak sama nazwa wskazuje, od samego początku budziła ona mieszane uczucia wśród osób mających z nią do czynienia. Mimo tego w Japonii konjac używany jest już od setek lat i ma szereg różnych zastosowań w różnych dziedzinach, takich jak medycyna czy kosmetyka. W tradycyjnej medycynie chińskiej przypisywano jej właściwości łagodzenia objawów astmy, oczyszczania organizmu z toksyn, a także leczenia chorób skóry. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika, zwiększaniu uczucia sytości czy zapobieganiu zaparciom idealnie sprawdzi się on także w kuchni!
Jego korzeń potrafi wchłaniać niezwykle duże ilości wody, dzięki czemu możliwe jest nadanie mu formy gładkiej, miękkiej „gąbki” lub zawierającego ponad 95% wody makaronu shirataki.
Makaron shirataki wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie dania w bardziej europejskim stylu i podanie shirataki z gotowaną piersią z kurczaka. Tego typu potrawa dzięki niezwykle niskiej kaloryczności będzie odpowiednia nawet dla osób stosujących diety odchudzające! Shirataki znajdzie jednak swoje zastosowanie przede wszystkim w daniach kuchni azjatyckiej. Jego istotną właściwością jest to, iż praktycznie nie posiada smaku, dlatego pochłania smak oraz zapach składników z którymi go zmieszamy, np. przypraw oraz sosów. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać ten niezwykły produkt, dobrym wyborem będzie z pewnością stir-fry z dodatkiem curry oraz mieszanką Twoich ulubionych warzyw. Poniżej przedstawiamy składniki z naszej oferty, które mogą pomóc Ci w przygotowaniu pysznego obiadu z wykorzystaniem konjaca! |
|
Stir-fry z curry - potrzebne składniki:
- makaron konjac
- papryka
- sos sojowy
- przyprawa curry lub pasta curry
- por
- sól
- przyprawa chilli
- marchew
- cebula
- opcjonalnie: inne, wybrane przez Ciebie warzywa
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wypłucz makaron.
- Pokrój warzywa w drobną kosteczkę.
- Na patelni zeszklij cebulę i powoli dodawaj kolejne pokrojone warzywa. Smaż wszystko mieszając.
- Gdy warzywa lekko się podsmażą dodaj makaron i mieszając smaż jeszcze kilka minut.
- Dodaj sos sojowy oraz inne przyprawy wedle uznania. Smacznego!
Inną wartą przygotowania potrawą jest miso dengaku, do przygotowania której potrzebne będą:
- konjac w formie kostki
- wino do gotowania mirin
- miso
- cukier
Sposób przygotowania miso dengaku:
- Pokrój konjac tak, aby powstały małe, widoczne na zdjęciu prostokątne kawałki.
- Wrzuć je do gorącej wody i gotuj przez około 2 minuty.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mirin, miso, odrobinę wody oraz szczyptę cukru.
- Wymieszaj i powstały sos podgrzewaj na małym ogniu dopóki nie nabierze gęstej konsystencji.
- Ułóż ugotowane kawałki konjaca na talerzu i polej podgrzanym sosem. Smacznego!
Konjac wykorzystany może być również jako wegańska alternatywa sashimi. Wystarczy pokroić go na cienkie plasterki, dodać ulubione przyprawy i gotowe! Możesz zaskoczyć przyjaciół wegańskim odpowiednikiem ich ulubionych japońskich dań i zamiast dobrze znanych im warzyw, zaskoczyć ich zupełnie nowym składnikiem! Zachęcamy do wypróbowania konjaca w Twojej kuchni i gwarantujemy, że nie będziesz zawiedziony!