Konjac - japońska roślina bez kalorii i jej niezwykłe właściwości!
Konjak

Konjac to roślina pochodząca z Azji wschodniej, w Polsce znana jako dziwidło. Jak sama nazwa wskazuje, od samego początku budziła ona mieszane uczucia wśród osób mających z nią do czynienia. Mimo tego w Japonii konjac używany jest już od setek lat i ma szereg różnych zastosowań w różnych dziedzinach, takich jak medycyna czy kosmetyka. W tradycyjnej medycynie chińskiej przypisywano jej właściwości łagodzenia objawów astmy, oczyszczania organizmu z toksyn, a także leczenia chorób skóry. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika, zwiększaniu uczucia sytości czy zapobieganiu zaparciom idealnie sprawdzi się on także w kuchni! 

Jego korzeń potrafi wchłaniać niezwykle duże ilości wody, dzięki czemu możliwe jest nadanie mu formy gładkiej, miękkiej „gąbki” lub zawierającego ponad 95% wody makaronu shirataki

 

 

 

 

 

 

Makaron shirataki wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie dania w bardziej europejskim stylu i podanie shirataki z gotowaną piersią z kurczaka. Tego typu potrawa dzięki niezwykle niskiej kaloryczności będzie odpowiednia nawet dla osób stosujących diety odchudzające! Shirataki znajdzie jednak swoje zastosowanie przede wszystkim w daniach kuchni azjatyckiej. Jego istotną właściwością jest to, iż praktycznie nie posiada smaku, dlatego pochłania smak oraz zapach składników z którymi go zmieszamy, np. przypraw oraz sosów. 

Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać ten niezwykły produkt, dobrym wyborem będzie z pewnością stir-fry z dodatkiem curry oraz mieszanką Twoich ulubionych warzyw. Poniżej przedstawiamy składniki z naszej oferty, które mogą pomóc Ci w przygotowaniu pysznego obiadu z wykorzystaniem konjaca!

 

 

 

        Stir-fry z curry - potrzebne składniki: 

  • makaron konjac
  • papryka
  • sos sojowy
  • przyprawa curry lub pasta curry
  • por
  • sól
  • przyprawa chilli 
  • marchew
  • cebula 
  • opcjonalnie: inne, wybrane przez Ciebie warzywa 


    Sposób przygotowania: 
  1. Dokładnie wypłucz makaron. 
  2. Pokrój warzywa w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni zeszklij cebulę i powoli dodawaj kolejne pokrojone warzywa. Smaż wszystko mieszając.
  4. Gdy warzywa lekko się podsmażą dodaj makaron i mieszając smaż jeszcze kilka minut. 
  5. Dodaj sos sojowy oraz inne przyprawy wedle uznania. Smacznego! 

Inną wartą przygotowania potrawą jest miso dengaku, do przygotowania której potrzebne będą: 

  • konjac w formie kostki
  • wino do gotowania mirin
  • miso 
  • cukier


    Sposób przygotowania miso dengaku:
  1. Pokrój konjac tak, aby powstały małe, widoczne na zdjęciu prostokątne kawałki.
  2. Wrzuć je do gorącej wody i gotuj przez około 2 minuty.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj mirin, miso, odrobinę wody oraz szczyptę cukru. 
  4. Wymieszaj i powstały sos podgrzewaj na małym ogniu dopóki nie nabierze gęstej konsystencji.
  5. Ułóż ugotowane kawałki konjaca na talerzu i polej podgrzanym sosem. Smacznego! 

 

 

Konjac wykorzystany może być również jako wegańska alternatywa sashimi. Wystarczy pokroić go na cienkie plasterki, dodać ulubione przyprawy i gotowe! Możesz zaskoczyć przyjaciół wegańskim odpowiednikiem ich ulubionych japońskich dań i zamiast dobrze znanych im warzyw, zaskoczyć ich zupełnie nowym składnikiem! Zachęcamy do wypróbowania konjaca w Twojej kuchni i gwarantujemy, że nie będziesz zawiedziony!

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl