Miso – z czym to się je? Ugotujmy razem zupę miso!
Miso – z czym to się je? Ugotujmy razem zupę miso!

Pasta miso to jeden z najważniejszych składników japońskiej kuchni, obecna w przepisach na wiele japońskich zup czy ramenów. Jakie są jej właściwości i jak przygotować z niej tradycyjną zupę miso? Przyjrzyjmy się bliżej jednemu z sekretów japońskiej długowieczności.

Pasta miso wytwarzana jest w Japonii już od ponad tysiąca lat. Jej kluczowym składnikiem są ziarna soi, fermentowane przy udziale ryżu oraz koji, czyli japońskiej pleśni spożywczej, która służy również do produkcji m.in. sosu sojowego oraz sake. Rezultatem tego procesu jest gęsta, czerwonawa pasta o charakterystycznym smaku, używana do marynat, zup i wielu innych potraw.

Organiczne miso zawiera bogactwo dobroczynnych składników, takich jak minerały oraz witaminy B, E i K, nie wspominając o wielu korzystnych kulturach bakterii, które pozytywnie wpływają na trawienie, a co za tym idzie na nasze samopoczucie i zdrowie całego organizmu.

Proces fermentacji, w trakcie którego powstaje pasta miso, może trwać od paru dni aż do kilku lat. Organiczne miso Hikari, z którego będziemy korzystać gotując naszą zupę miso, fermentowane jest przez ponad 6 miesięcy, co zapewnia zbalansowany smak umami ziaren soi połączony z nutką naturalnej słodyczy ryżu. Ta bezglutenowa pasta stworzona jest ze składników z organicznych farm, nie korzystających ze sztucznych pestycydów ani GMO, o czym świadczy przyznany jej certyfikat JAS - jedyne oznaczenie produktów organicznych uznawane przez Ministerstwo Rolnictwa Japonii.

 

 

 

Jak ugotować domową zupę miso?

Zupa miso to jedno z podstawowych dań japońskiej kuchni. Nie wymaga wielu składników, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się zarówno na szybki, ciepły posiłek jak również na pyszny dodatek do obiadu.

Do ugotowania zupy miso dla 4 osób potrzebne nam będą następujące składniki:

Wytrwałych zachęcamy również do stworzenia własnego dashi od podstaw z płatków bonito oraz suszonych wodorostów Kombu.

 

 

Po zebraniu potrzebnych składników:

  1. Odsącz tofu i pokrój w kostkę o grubości ok. 2 cm. Resztę tofu należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  2. Zagotuj wodę w garnku.

  3. Dodaj proszek dashi i dobrze wymieszaj (pomiń ten krok, jeśli korzystasz z pasty miso z dodatkiem dashi).

  4. Wyłącz ogień i dodaj organiczną pastę miso Hikari. Wymieszaj, aż pasta zupełnie się rozpuści.

  5. Dodaj tofu i wakame. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 1 minutę, pilnując, aby woda się nie zagotowała.

  6. Wyłącz ogień i rozlej zupę do miseczek. Na koniec pokrój szczypior i udekoruj nim wszystkie porcje. Zupa jest gotowa :)

Jak spodobał się Wam ten przepis? Podzielcie się rezultatami na facebooku lub instagramie!

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl