Czym jest Ramune?
To smakowy gazowany napój ze szklaną kuleczką zamkniętą w szyjce butelki napoju. Charakterystyczna kuleczka działa jak korek trzymający bąbelkową esencję napoju w tymczasowym zamknięciu. Ramune istnieje od XiX wieku i od tego czasu znacznie zyskało na popularności.
Unikalnt design butelek Ramune
Coś co słyszymy często na temat ramune to komentarze o ich niesamowicie oryginalnym sposobie otwierania, dla wielu kojarzącym się z „udziwnieniem” możliwym do napotkania jedynie w Japonii. Prawda jest nieco zaskakująca, ponieważ w rzeczywistości autorem tego nietuzinkowego projektu jest Brytyczjyk – Hiriam Codd. Od jego nazwiska pochodzi nazwa tego typu butelki – ang. „codd-neck bottle”.
Dla Japończyków rozpoznawalny dźwięk otwierania Ramune przywołuje wspomnienia parnego japońskiego lata z pobrzękiwaniem cykad w tle, kiedy to siedziwszy w cieniu dzieciaki dla orzeźwienia popijały schłodzone ramune. Takie wspomnienia tkwią w pamięci nie tylko osób młodych oraz takich, które dzisiaj przeżywają swoje późne lato, ale też ich dziadków czy nawet pradziadków. Jest tak, ponieważ ramune cieszy swoim istnieniem od roku 1884 - czyli już blisko 150 lat. Po swoim debiucie w mieście Kobe na południu Japonii, ramune szybko stało się bardzo popularne. Wkrótce jego produkcją zaczęły zajmować się liczne lokalne przesiębiorstwa z innych części kraju. Natomiast niedługo później zadanie to przejęły firmy takie jak Tomboy Beverage, Hatakosen czy Sangaria, obecne na rynku do dziś, najczęściej spotykane na sklepowych półkach.
Na zachodzie Ramune zostało spopularyzowane głównie za sprawą anime i mang w XX wieku. Rzeczywiście producenci ramune zadbali o to, aby na opakowaniach napoju pojawiły się znane i lubiane japońskie postacie. Dużą popularnością cieszy się np. Pokemon Ramune, Hello Kitty Ramune, Doraemon Ramune czy chociażby ramune z bohaterami anime Anohana.
Wyjątkowość smaków Ramune
Oprócz licznych wersji estetycznych ramune, istnieje też nie mniej opcji smakowych!
Po raz pierwszy ramune pojawiło się w smaku cytrusowym zbliżonym do smaku lemoniady, na której wzorował swój napój wynalazca ramune – Alexander Cameron Sim. Doprowadziło to do japonizacji angielskiego „lemonade” na japońskie „ramune” (ラムネ) i tak powstała nazwa znanego dziś każdemu Japończykowi napoju.
Ramune przez lata stało się napojem kojarzonym z współczesnym japońskim latem, między innymi dlatego, że ten gazowany napój stał się częścią letnich festiwali matsuri, gdzie jest sprzedawany na specjalnych straganach. Najczęściej są sprzedawane w swoim oryginalnym smaku.
Po bardziej unikalne smaki można zajrzeć do sklepów spożywczych kombini, gdzie znaleźć można mnóstwo wersji ramune, także takich mniej oczywistych jak na przykład: wasabi, curry czy smoczy owoc. Jak dotąd odnotowuje się 57 odmian ramune, a wśród nich (oprócz już wymienionych): banan, grejpfrut, borówka, guma balonowa, szampan, wiśnia, olej chili, czekolada, kokos, cola, wata cukrowa, krem kukurydziany, kremowy gulasz, taniec disco, niebieskie Hawaje, płomień, żeń-szeń, winogrona, zielone jabłuszko, kimchi, kiwi, mango, liczi, ananas, melon, muskat, smak zagadka, ośmiornica, pomarańcza, brzoskwinia, śliwka, pomelo, granat, malina, czerwony szampan, piwo korzenne, kwaśny, kwaśny arbuz, truskawka, słodki, sos takoyaki, teriyaki, wanilia, arbuz, jogurt i yuzu.
Słodycze inspirowane Ramune
Klasyczne ramune to tak znany i rozpoznawalny smak, że dziś w Japonii istnieją inne słodycze o smaku ramune. Są to między innymi cukierki pudrowe w butelkach prawdziwego ramune, gumy rozpuszczalne, chrupki kukurydziane, lody – idealne połączenie dwóch orzeźwiających przekąsek - oraz oczywiście KitKaty.
Jak otworzyć Ramune:
1) Zdejmij folijkę wokół nakrywki, odkrywając czapeczkę, najczęściej składającą się z dwóch części: jedna to obręcz, a druga to guzik z wystającą rurką, której następnie używa się do otwarcia napoju.
2) Wypchnij palcami guziczek z obręczy.
3) Postaw butelkę na twardym podłożu takim jak stolik. Przyłóż część z guzikiem do otworu na butelce rurką skierowaną do otworu, płaską częścią do góry.
4) Nakrywając guzik wewnętrzną częścią dłoni, mocno go wciśnij tak, aby przebić otwór. Usłyszysz dźwięk bąbelków i spadającej do wnętrza butelki szklanej kulki. Odczekaj jeszcze sekundę aż cały gaz rozpuści się w napoju.
5) Smacznego :-)