Zielona herbata jest najzdrowszym napojem na świecie.
Jest pełna przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mają ogromny wpływ na organizm. Obejmuje to poprawę funkcjonowania mózgu, utratę tłuszczu, obniżenie ryzyka zachorowania na raka i wiele innych niesamowitych korzyści.
1. Zielona herbata zwiera różne związki bioaktywne, które mogą poprawić nasz stan zdrowia
Zielona herbata to coś więcej niż tylko zielony napój.
Wiele ze związków bioaktywnych znajdujących się w liściach herbaty trafia do samego napoju, który zawiera duże ilości ważnych składników odżywczych. Jest on pełen polifenoli, takich jak flawonoidy i katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Substancje te mogą ograniczać powstawanie wolnych rodników w organizmie, które odpowiadają za wiele chorób i starzenie się organizmu, chroniąc komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem.
Jednym z silniejszych związków zawartych w zielonej herbacie jest antyoksydant Galusan epigallokatechiny (EGCG), który badano pod kątem efektywności w leczeniu różnych chorób. Może on stanowić jeden z powodów, dlaczego zielona herbata ma tak silne właściwości lecznicze.
Zielona herbata ma również niewielkie ilości minerałów, które są ważne dla zdrowia.
Staraj się wybierać marki oferujące zielone herbaty wyższej jakości, ponieważ niektóre herbaty niższej jakości mogą zawierać nadmierną ilość fluoru. Jednakże nawet jeśli wybierzesz herbatę niższej jakości, korzyści nadal znacznie przewyższają jakiekolwiek ryzyko.
Podsumowanie: Zielona herbata jest pełna związków bioaktywnych, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie.
2. Związki zawarte w zielonej herbacie mogą poprawić funkcjonowanie mózgu i sprawić, że będziesz mądrzejszy.
Zielona herbata nie tylko Cię rozbudzi, ale także sprawi, że będziesz mądrzejszy.
Kluczowym składnikiem aktywnym jest kofeina, która jest znanym środkiem pobudzającym.
Herbata nie zawiera jej tyle samo, co kawa, ale wystarczająco, by wywołać pożądaną reakcję bez efektu "rezedrgania", który towarzyszy wypiciu zbyt dużej ilości kawy. Kofeina blokuje w mózgu neuroprzekaźnik hamujący zwany adenozyną. W ten sposób zwiększa wyładowania neuronów i stężenie neuroprzekaźników takich jak dopamina i noradrenalina.
Kofeina była wcześniej intensywnie badana i uznaje się, że prowadzi do poprawy funkcjonowania mózgu w wielu aspektach, w tym poprawy nastroju, czujności, czasu reakcji i pamięci. Jednakże... zielona herbata zawiera więcej niż tylko kofeinę. Ma bowiem również aminokwas L-teaninę, który pokonuję barierę krew-mózg. L-teanina zwiększa aktywność neuroprzekaźnika hamującego (GABA), który ma działanie przeciwlękowe i uspokajające. Zwiększa również poziom dopaminy i produkcję fal alfa w mózgu.
Badania pokazują, że kofeina i L-teanina mogą mieć działanie synergistyczne. Ich połączenie jest szczególnie skuteczne w poprawie funkcji mózgu.
Ze względu na obecność L-teaniny i mniejszą dawkę kofeiny, zielona herbata może dawać dużo łagodniejszy efekt pobudzenia niż kawa. Wiele osób twierdzi, że mają bardziej stabilny poziom energii i są bardziej produktywni pijąc zieloną herbatę niż kawę.
Podsumowanie: Zielona herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa, ale wystarczająco, by osiągnąć pożądany efekt. Zawiera również aminokwas L-teaninę, który działając synergistycznie z kofeiną, poprawia funkcjonowanie mózgu.
3. Zielona herbata przyspiesza spalanie tłuszczu i poprawia sprawność fizyczną
Jeśli popatrzysz na skład jakiegokolwiek suplementu spalającego tłuszcz, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie tam zielona herbata. Jest tak dlatego, że na podstawie badań stwierdzono, iż zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu i przyspiesza metabolizm.
W jednym z badań z udziałem 10 zdrowych mężczyzn zaobserwowano, że zielona herbata zwiększyła wydatek energii o 4%. Inne badanie wykazało, że utlenianie tłuszczu wzrosło o 17%, potwierdzając, że zielona herbata może selektywnie przyspieszać spalanie tłuszczu.
Należy jednak zaznaczyć, że niektóre badania nie wykazały, by zielona herbata miałaby poprawić metabolizm, zatem efekt może zależeć od osoby.
Wykazano również, że sama kofeina również poprawia wydolność fizyczną, mobilizując kwasy tłuszczowe z tkanki tłuszczowej i udostępniając je do wykorzystania jako energia. W dwóch oddzielnych badaniach stwierdzono, że kofeina zwiększa wydajność fizyczną średnio o 11-12%.
Podsumowanie: w niektórych badaniach wykazano, że zielona herbata zwiększa tempo przemiany energii i przyspiesza spalanie tłuszczu w krótkim czasie, jednakże nie wszystkie badania to potwierdzają.
4. Przeciwutleniacze w zielonej herbacie mogą obniżać ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów
Nowotwory są powodowane niekontrolowanym wzrostem komórek. Jest to jedna z głównych przyczyn zgonów na świecie. Powszechnie wiadomo, że uszkodzenia oksydacyjne przyczyniają się do rozwoju raka i że antyoksydanty mogą mieć działanie ochronne.
Zielona herbata jest doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy, zatem uzasadnionym jest twierdzenie, że może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór, co robi:
- Rak piersi: metaanaliza badań obserwacyjnych wykazała, że u kobiet, które piły najwięcej zielonej herbaty, było o 22% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi - najczęstszego raka u kobiet.
- Rak prostaty: jedno z badań wykazało, że u mężczyzn pijących zieloną herbatę występowało mneijsze o 48% ryzyko zachorowania na raka prostaty, który jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn.
- Rak jelita grubego: badanie przeprowadzone na 69710 Chinkach wykazało, że u tych pijących zieloną herbatę ryzyko zachorowania na raka jelita grubego było o 57% niższe.
Wiele innych badań obserwacyjnych pokazuje, że osoby pijące zieloną herbatę są znacznie mniej narażone na zachorowanie na różnego rodzaju nowotwory. Należy jednak pamiętać, że dodawanie mleka do herbaty nie jest wskazane, gdyż może zmniejszyć wartość przeciwutleniaczy.
Podsumowanie: zielona herbata ma silne przeciwutleniacze, które mogą chronić przed nowotworami. Wiele badań wykazało, że u osób pijących ten napój istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory.
5. Zielona herbata może chronić Twój mózg w podeszłym wieku, obniżając ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona
Zielona herbata nie tylko poprawia chwilowe funkcjonowanie mózgu, ale także chroni Twój mózg w podeszłym wieku. Choroba Alzheimera jest najczęściej występującą chorobą neurodegeneracyjną u ludzi i główną przyczyną demencji.
Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i polega na śmierci neuronów produkujących dopaminę w mózgu. Liczne testy przeprowadzane na neuronach w probówkach i modelach zwierzęcych pokazują, że związki katechiny, znajdującej się w zielonej herbacie mają różnorodne działanie ochronne, potencjalnie obniżające ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona.
Podsumowanie: związki bioaktywne znajdujące się w zielonej herbacie mogą mieć różne działanie ochronne na neurony i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania zarówno na chorobę Alzheimera jak i Parkinsona - dwie najbardziej powszechne choroby neurodegeneracyjne.
6. Zielona herbata może zabijać bakterie, co poprawia zdrowie jamy ustnej i zmniejsza ryzyko infekcji
Katechiny znajdujące się w zielonej herbacie mają również inne biologiczne efekty. Niektóre badania pokazują, że mogą zabijać bakterie i hamować wirusy, takie jak wirus grypy, potencjalnie obniżając ryzyko infekcji.
Screptococcus mutans to główna szkodliwa bakteria w jamie ustnej. Powoduje powstawanie płytki nazębnej i jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania ubytków i próchnicy.
Badania pokazują, że katechiny zawarte w zielonej herbacie mogą hamować rozwój streptococcus mutans. Picie zielonej herbaty wiąże się z poprawą zdrowia jamy ustnej i obniżeniem ryzyka próchnicy. Kolejna niesamowita zaleta zielonej herbaty... wiele badań pokazuje, że może ona pomóc w pozbyciu się nieświeżego oddechu.
Podsumowanie: katechiny znajdujące się w zielonej herbacie mogą hamować rozwój bakterii i niektórych wirusów. To z kolei obniża ryzyko powstania infekcji i prowadzi do poprawy zdrowia jamy ustnej, obniżenia ryzyka próchnicy i pozbycia się nieświeżego oddechu.
7. Zielona herbata może obniżyć ryzyko cukrzycy typu II
Cukrzyca typu II to choroba, która w ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat osiągnęła rozmiary epidemii i obecnie dotyka około 300 milionów ludzi na całym świecie.
Choroba ta obejmuje podwyższony poziom cukru we krwi w kontekście insulinooporności lub niezdolności do wytwarzania insuliny. Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi.
Jedno z badań na grupie Japończyków wykazało, że ci, którzy pili najwięcej zielonej herbaty, mieli o 42% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Według przeglądu 7 badań obejmujących łącznie 286 701 osób, osoby pijące zieloną herbatę miały o 18% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Podsumowanie: Niektóre kontrolowane badania pokazują, że zielona herbata może powodować łagodne obniżenie poziomu cukru we krwi. Może również obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II w dłuższej perspektywie.
8. Zielona herbata może zmniejszyć ryzyko zachrowań na choroby układu sercowo - naczyniowego
Choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroby serca i udar, są największymi przyczynami zgonów na świecie. Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić niektóre z głównych czynników ryzyka tych chorób.
Obejmuje to całkowity cholesterol, cholesterol LDL i trójglicerydy. Zielona herbata znacznie zwiększa również zdolność antyoksydacyjną krwi, która chroni cząsteczki cholesterolu LDL przed utlenianiem, które jest jedną z części drogi prowadzącej do chorób serca.
Biorąc pod uwagę korzystny wpływ na czynniki ryzyka, nie dziwi fakt, że osoby pijące zieloną herbatę mają do 31% niższe ryzyko chorób układu krążenia.
Podsumowanie: Wykazano, że zielona herbata obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL, a także chroni cząsteczki LDL przed utlenianiem. Badania obserwacyjne pokazują, że osoby pijące zieloną herbatę mają mniejsze ryzyko chorób układu krążenia.
9. Zielona herbata może pomóc schudnąć i zmniejszyć ryzyko otyłości
Biorąc pod uwagę, że zielona herbata może przyspieszyć tempo przemiany materii w krótkim okresie, ma sens, że może pomóc Ci schudnąć. Kilka badań pokazuje, że zielona herbata prowadzi do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicy brzucha.
Jedno z tych badań było randomizowanym, kontrolowanym badaniem obejmującym 240 mężczyzn i kobiet, które trwało 12 tygodni. W tym badaniu grupa zieloną herbatą wykazała znaczny spadek procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, masy ciała, obwodu talii i tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej.
Jednak niektóre badania nie wykazują statystycznie istotnego wzrostu utraty wagi z zieloną herbatą, więc należy to przyjmować z przymrużeniem oka.
Podsumowanie: Niektóre badania pokazują, że zielona herbata prowadzi do zwiększonej utraty wagi. Jest szczególnie skuteczny w redukcji niebezpiecznej tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej.
10. Zielona herbata może zmniejszyć ryzyko śmierci i pomóc ci żyć dłużej
Oczywiście wszystkich nas czeka śmierć. To nieuniknione. Jednak biorąc pod uwagę, że osoby pijące zieloną herbatę mają mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zachorowań raka, ma sens, że może to pomóc ci żyć dłużej.
W badaniu, w którym wzięło udział 40 530 dorosłych Japończyków ci, którzy pili najwięcej zielonej herbaty (5 lub więcej filiżanek dziennie) byli znacznie mniej narażeni na śmierć w ciągu 11 lat:
- Śmierć ze wszystkich przyczyn: 23% niższa u kobiet, 12% niższa u mężczyzn.
- Śmierć z powodu chorób serca: o 31% niższa u kobiet, o 22% niższa u mężczyzn.
- Śmierć z powodu udaru mózgu: 42% niższa u kobiet, 35% niższa u mężczyzn.
Inne badanie przeprowadzone na 14 001 starszych Japończykach w wieku 65-84 lat wykazało, że ci, którzy pili najwięcej zielonej herbaty, byli o 76% mniej narażeni na śmierć w ciągu 6 lat badania.
Do zapamiętania
Jeśli chcesz poczuć się lepiej, zrzucić zbędne kilogramy i zminimalizować ryzyko chorób przewlekłych, powinieneś rozważyć uczynienie z herbaty stałego elementu twojego życia.