Hamasa organiczna herbata Matcha pudrowa, 20g
Opis
Matcha to zielona herbata, która zajmuje dość doniosłe miejsce w kulturze Japonii, gdzie znana jest już od XIII wieku. Podstawową cechą różniącą ją od innych rodzajów zielonej herbaty jest jej pudrowa konsystencja uzyskana za sprawą dokładnego zmielenia liści. Dzięki temu herbata matcha posiada wszystkie zdrowe, odżywcze składniki zawarte w liściu, a zwłaszcza te nierozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina A, których pozbywamy się zazwyczaj wraz z suszem wyjmując go po zaparzeniu każdej innej herbaty.
Matcha firmy Hamasa pochodzi z ekologicznej, organicznej uprawy na obszarze górskim miasta Toyota w prefekturze Aichi. Na parę tygodni przed zebraniem rośliny zostają osłaniane przed słońcem obniżając fotosyntezę, co pozwala na nagromadzenie się większej ilości teaniny odpowiadającej za słodycz i aromatyczny smak matchy, a także łagodzącej i wydłużającej działanie kofeiny zawartej w herbacie, jednocześnie działając relaksująco.
Matcha jest kluczowym elementem ceremonii herbacianej sadō, w trakcie której przygotowywana jest z niesamowitą, rytualną precyzją, lecz sporządzenie jej w domowych warunkach nie będzie stanowiło żadnego problemu:
- Do miseczki należy wsypać matchę przesiewając ją przez sitko.
- Przygotowując cieńszą herbatę (usucha) proporcje będą stanowiły 2g na 60ml wody, a mocniejszą (koicha) 4g na 80ml wody.
- Tak jak przy wszystkich innych zielonych herbatach, należy pamiętać aby temperatura wody wynosiła ok. 80 ℃.
- Na koniec wystarczy spienić herbatę korzystając z bambusowego pędzelka (chasen), w przypadku koichy herbatę należy wymieszać powoli, a usuchę ubija się szybkimi ruchami. Czynność tę wykonujemy przez ok. 15 sekund.
Skład: zielona herbata.