Tamasan mąka ryżowa Mochi-ko, 200g
Opis
Mochi-ko, czyli mąka ryżowa mochi, to jedna z wielu mąk wykorzystywanych w japońskiej kuchni powstających z ryżu kleistego. Mochi-ko powstaje w 100% z japońskiego ryżu mochi-gome, który w porównaniu do ryżu uruchimai (rodzaju ryżu na co dzień spożywanego przez Japończyków) jest o wiele bardziej kleisty i służy głównie wyrabianiu charakterystycznie ciągnących się ciasteczek mochi.
Po wymieszaniu mąki mochi-ko z wodą powstaje gładkie, lepkie ciasto, które znakomicie nadaje się do zrobienia własnych daifuku lub gyūhi. Mochi-ko można wykorzystać także do wyrobu ciast i pączków, dzięki czemu nabiorą one bardziej sprężystej tekstury.
Sposób przygotowania mochi daifuku:
- Do dużej miski żaroodpornej wsyp 200g mąki mochi-ko oraz 2 duże łyżki cukru, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 260ml wody i ponownie wymieszaj.
- Przykryj naczynie folią spożywczą naciągając ją szczelnie, po czym umieść całość w mikrofali na ok. 2 minuty.
- Po wyjęciu z mikrofali zdejmij folię i wymieszaj dokładnie masę mokrą, drewnianą szpatułką.
- Powtórz krok 2. oraz 3. trzykrotnie.
- Gotową masę wraz z ulubionym nadzieniem (np. pasta fasolowa anko) uformuj w kulki dowolnej wielkości. Smacznego!
Po otwarciu opakowanie należy szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym miejscu.