Onigiri - japońskie ryżowe kanapki, które zabierzesz ze sobą wszędzie
Onigiri - ryżowe ,,kanapki"

Onigiri to jedne z najpopularniejszych japońskich przekąsek, które sprzedawane są nie tylko w restauracjach, lecz także w sklepach szybkiej obsługi - uwielbianych przez Japończyków konbini (od ang. convinience store). Ich powstanie miało miejsce najprawdopodobniej jeszcze w czasach przed naszą erą, dlatego nie powinna dziwić różnorodność ich kształtów oraz smaków. Dla samych mieszkańców archipelagu onigiri stanowią przekąskę niezastąpioną w czasie pierwszego czy drugiego śniadania, a nawet obiadu czy kolacji! Stanowią również wygodną i smaczną alternatywę dla lunchboxów bentō zabieranych do szkoły czy pracy, a dzięki ich zwartej konsystencji można wziąć je ze sobą wszędzie tam, gdzie chcemy zupełnie tak, jak... kanapki!  

Samo słowo onigiri wywodzi się z okresu Edo (1603 - 1868). To właśnie wtedy onigiri zyskały znany nam obecnie kształt spłaszczonego po bokach trójkąta i zostały spopularyzowane jako przekąska, która dobrze sprawdza się m.in. w podróży. Z tego właśnie powodu tak często można spotkać je w lodówkach sklepów konbini. Jak twierdzą jednak sami Japończycy, nic nie może równać się smakowi i aromatowi dopiero co ugotowanego ryżu, wewnątrz którego znajdują się świeże składniki. 

 

Jeśli nie lubisz zbyt dużo czasu spędzać w kuchni i chcesz zaskoczyć znajomych oryginalnym, japońskim poczęstunkiem, powinieneś koniecznie spróbować swoich sił w przygotowaniu onigiri! Są niezwykle smaczne, pożywne, a do tego łatwiejsze i tańsze w przygotowaniu niż wiele innych znanych, japońskich potraw takich jak ramen lub sushi. Dodatkowo można je przygotować zarówno w wersji mięsnej, wegetariańskiej, jak i wegańskiej, a nawet bezglutenowej! Wszystko zależy od doboru składników i Twojej fantazji! Z tego właśnie powodu onigiri idealnie sprawdzą się jako część poczęstunku dla gości. Dają one bowiem możliwość dopasowania się do potrzeb wielu osób bez konieczności modyfikowania całego przepisu tak, jak ma to miejsce w przypadku ramenu czy okonomiyaki. Wystarczy użyć różnorodnych składników, a każdy z Twoich gości będzie zadowolony! 

 

 

Aby przygotować onigiri, należy w pierwszej kolejności zaopatrzeć się w kleisty, dobrej jakości ryż, który stanowi bazę całej potrawy. Jego odpowiednie ugotowanie, a także uformowanie w kształt lekko spłaszczonego trójkąta decydować będzie o unikatowym wyglądzie przekąski i sprawi, że jej wygląd przyciągnie spojrzenia Twoich gości! Istotne jest także użycie wodorostu nori o odpowiednim kształcie oraz grubości tak, aby można nim było otoczyć ryżowy trójkąt. Na koniec pozostaje wybór składników, które chcemy umieścić w środku. Do najbardziej tradycyjnych należą różne gatunki ryb, a także marynowane śliwki umeboshi

 

               

 

Warto dodać również ulubioną przyprawę furikake, aby podkreślić smak całości! Jeśli nie wiesz jeszcze, która z nich najlepiej sprawdzi się w połączeniu z wybranym przez Ciebie składnikiem, koniecznie sprawdź naszą ofertę, w której znajdziesz szereg różnorodnych zestawów przypraw. Poniżej znajdują się niektóre z nich, idealnie pasujące do onigiri

         

 

Sposób przygotowania onigiri:

  1. Ugotuj ryż w ryżowarze. Jeśli nie posiadasz go w swojej kuchni, to koniecznie zajrzyj na nasz wpis o gotowaniu japońskiego ryżu w garnku! Dzięki niemu uzyskasz ryż idealny do ukształtowania onigiri
  2. Przełóż ugotowany, ciepły ryż do miski i wymieszaj z furikake, a następnie podziel ryż na równe pocje. 
  3. Zmocz swoje dłonie w lekko posolonej wodzie i zacznij formować z ryżu trójkąty, w środku których umieszczaj umeboshi lub inne wybrane przez siebie składniki. 
  4. Używając kciuka oraz palca wskazującego i środkowego nadaj całości kształt trójkąta. 
  5. Owiń onigiri w wodorost nori. Smacznego!

      

Umeboshi czy kawałki ryb nie są jedynymi składnikami, które można wkomponować w ryżowe przekąski. W samych sklepach szybkiej obsługi znaleźć możemy całą gamę różnorodnych smaków, od słodkich, przez słone, aż po bardzo ostre. Restauracje specjalizujące się w onigiri posiadają w swoich ofertach dziesiątki pozycji, a każda z nich bez wątpienia warta jest spróbowania. Do jednych z najbardziej intrygujących połączeń należą onigiri z kimchi, jajkami czy tempurą. Jeśli jednak nie przepadamy za wymyślnymi smakami, warto sięgnąć po te bardziej tradycyjne, takie jak tofu, ryba bonito czy pasta wasabi.

Kiedy masz ochotę poeksperymentować, koniecznie spróbuj wymyślić własne połączenie furikake oraz wkładanego do środka farszu. Być może wpadniesz na zupełnie nowy pomysł, który stanie się Twoją ulubioną mieszanką smaków? Jedynym ograniczeniem jest tutaj Twoja własna wyobraźnia! Nie bój się więc popuścić jej wodzów i poczuj się jak japoński szef kuchni we własnym domu! 

 

 

Jedząc onigiri warto pamiętać także o towarzyszącej temu etykiecie, jaka przestrzegana jest w Japonii. Aby zrobić to w sposób elegancki, należy delikatnie trzymać onigiri obiema rękami tak, aby ziarenka ryżu nie przykleiły się do nich, ani do naszego ubrania. Zasada ta dotyczy odpowiednio zapakowanych przekąsek kupowanych w sklepie, jeśli jednak onigiri znajdują się wewnątrz lunchboxa, do ich spożycia należy użyć nie dłoni, ale pałeczek. 

Nie czekaj więc i już dzisiaj przygotuj z nami onigiri, aby w swoim własnym domu poczuć niesamowity aromat i smak kuchni japońskiej! Różnorodność onigiri jest ogromna i z pewnością Ty też znajdziesz coś dla siebie! 

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl