Iseso Premium herbata jęczmienna Mugicha 30 torebek, 375g
Opis
Mugicha, czyli herbata jęczmienna, to popularny japoński napój, który wielu Japończykom kojarzy się z upalnym latem. To napar z prażonych ziaren jęczmienia, które można zagotować wrzącą wodą lub zaparzyć na zimno w chłodnej wodzie. Szczególnie dzięki tej drugiej metodzie parzenia mugicha jest jednym z najchętniej pijanych napojów gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury. Ponadto, ponieważ herbata jęczmienna nie zawiera kofeiny, jest w pełni bezpieczna do picia dla dzieci i stanowi ulubiony orzeźwiający napój japońskich rodzin.
Shinkoku Mugicha od firmy Iseso to herbata jęczmienna premium, która ma głęboki aromat i intensywnie ciemną barwę. Ziarna jęczmienia zostały poddane procesowi podwójnego prażenia na żeliwnych, głębokich patelniach, dzięki czemu smak, kolor i aromat herbaty są jeszcze wyrazistsze. Shinkoku Mugicha powstała z ziaren jęczmienia sześciorzędowego (jap. rokujō ōmugi) - gatunku, który charakteryzuje się przyjemnym zapachem i wysoką zawartością protein. To zdrowa i smaczna alternatywa herbaty, którą mogą się cieszyć zarówno osoby starsze, jak i dzieci od 6 miesiąca życia. Opakowanie zawiera 30 torebek zawierających po 12.5g herbaty jęczmiennej posiadającej certyfikat JAS (Japanese Agricultural Standards).
Sposób przygotowania:
- na ciepło: Zagotuj 1 litr wody, po czym wrzuć 1 torebkę herbaty Shinkoku Mugicha do gotującej się wody. Po upływie 3-5 minut wyłącz ogień, odczekaj dodatkowe 5 minut i wyjmij torebkę herbaty.
- na zimno: Do dzbanka wypełnionego 1 litrem wody wrzuć 1 torebkę herbaty Shinkoku Mugicha i umieść całość w lodówce na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij torebkę.
Sposób przechowywania: Ponieważ mugicha nie cierpi wilgoci, po otwarciu opakowania torebki z herbatą należy umieścić w szczelnym pojemniku, trzymać w suchym miejscu i unikać bezpośredniego wystawiania na światło słoneczne.
Kraj pochodzenia: Japonia.
Oryginalny Japoński produkt.
--------------------------------------------------
Skład: jęczmień. (alergeny: jęczmień)
Monia71
Bardzo wydajna, smaczna i zdrowa. Trochę jak nasza zbożówka. Doskonała na zimno :)