Mitake mąka ryżowa - panierka Tempura bezglutenowa, 200g
Opis
Tempura to niezwykle popularne danie japońskie (o portugalskich korzeniach), składające się ze smażonych na głębokim oleju lekkich i świeżych składników takich, jak warzywa, ryby, czy owoce morza w panierce, która po usmażeniu zyskuje charakterystycznie złocistego koloru, oraz jedynej w swoim rodzaju chrupkości.
Choć ciasto na panierkę do tempury można przygotować samemu, większość Japończyków wybiera gotową mąkę, którą wystarczy połączyć z wodą, aby w szybki i wygodny sposób uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. W tym celu należy odmierzyć 200g bezglutenowej mąki firmy Mitake, 380ml wody i dokładnie wymieszać trzepaczką kuchenną.
Następnie:
- wlewamy olej na patelnię lub do woka na wysokość 2cm i podgrzewamy go do temperatury 170-180°C
- obtaczamy w cieście wybrane, dokładnie osuszone składniki
- wrzucamy na rozgrzany olej od 1 do 3 składników na raz i krótko smażymy, do momentu aż panierka uzyska złocisty kolor
- na koniec wyjmujemy i odstawiamy na chwilę na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju z tempury.
Dzięki zastosowaniu mąki ryżowej, panierka jest nie tylko chrupiąca i łatwa w przygotowaniu, ale też idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatkową zaletą mąki ryżowej jest to, że nie zbija się w grudki i powstaje z niej panierka, która pozostaje chrupiąca nawet po ostygnięciu dania.
Skład : ryż, mąka SOJOWA, proszek do pieczenia, skrobia modyfikowana, emulgator.