Honkuzu 100% skrobia z kuzu, 100g
Opis
Kuzu to japońska skrobia roślinna, pozyskiwana z korzeni dzikiej rośliny o tej samej nazwie. Jest efektem tradycyjnej produkcji, w związku z czym nie podlega szybkim procesom przetwarzania ani wybielania. Posiada silne właściwości zagęszczające i po rozpuszczeniu w wodzie staje się przezroczysta. Używana jest głównie do zagęszczania potraw - zup, sosów czy deserów. Ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wpływa na potrawę wyłącznie na poziomie konsystencji. Jest również głównym składnikiem kuzumochi - podobnego do galaretki deseru podawanego z mąką sojową kinako oraz syropem z brązowego cukru.
Ta wersja produktu od firmy Mitake zawiera w stuprocentach skrobię z kuzu.
Poza szerokim zastosowaniem w kuchni kuzu posiada również wyjątkowe właściwości lecznicze. Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz fosforu, a dzięki zawartości flawonoidów łagodzi dolegliwości żołądkowe. W Japonii używana jest także przy leczeniu alergii, gorączki, nadciśnienia czy nudności. Co więcej, uważa się, że kuzu ma pozytywny wpływ na leczenie uzależnień związanych z alkoholem oraz nikotyną. Produkt bezglutenowy i odpowiedni dla wegan.