Marumiya Furikake przyprawa do ryżu z wakame, śliwką i shiso, 29g
Opis
Furikake to tradycyjne japońskie przyprawy do ryżu, które w formie posypki stosowane są przez Japończyków najczęściej w celu urozmaicenia i swoistej zamiany zwykłej miski białego ryżu w danie pełne smaku umami.
Mazekomi furikake to nieco inna forma furikake, która stworzona została z myślą nie o posypywaniu, a o wymieszaniu przyprawy ze świeżo ugotowanym ryżem. Składniki takiego furikake są nieco twardsze, lecz po dodaniu do ryżu i równomiernym rozprowadzeniu stają się one delikatniejsze, a ryż jeszcze pełniej nabiera smaku przyprawy. Mazekomi furikake to szczególnie interesująca opcja dla osób lubiących urozmaicić swoje onigiri lub inarizushi.
Umejiso od firmy Marumiya to przyprawa łącząca ziarenka sezamu, wodorosty wakame, marynowaną śliwkę umeboshi oraz liście czerwonej pachnotki shiso. Jest to zatem wegańska mieszanka pełna umami zawartego w algach o kwaśnym smaku śliwki umeboshi i lekko ziołowym smaku shiso, które w dodatku delikatnie zabarwi ryż na fioletowo.
Proporcje: 1 czubata łyżka stołowa przyprawy (7-8g) na 1 miskę ryżu (ok. 320g ugotowanego ryżu).
Skład: suszone algi, sól, sezam, śliwki, pachnotka zwyczajna, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstryna, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, ekstrakt z drożdży, cukier, ocet śliwkowy, olej palmowy, przyprawy, regulator kwasowości, barwnik z czerwonej kapusty. (alergeny: pszenica, sezam)