Nukuien Suszone grzyby Kotsubu Shiitake, 28g
Opis
Genboku Hoshi Shiitake Kotsubu od firmy Nukuien to wysokiej jakości suszone grzyby shiitake z prefektury Saitama. Kotsubu shiitake wyróżniają się tym, że mają nieco mniejsze kapelusze, dzięki czemu są wygodniejsze w użyciu. Suszone grzyby możemy wykorzystać do wielu japońskich przepisów: od przygotowania wegetariańskiego bulionu dashi, przez potrawy takie jak takikomigohan, chirashi-zushi, czy chawanmushi, po uduszenie ich samych i podanie jako nimono.
Shiitake, czyli grzyby drzewa shii, to prawdopodobnie najczęściej spożywane grzyby jadalne na świecie, a z pewnością w Azji Wschodniej. Shiitake uprawiane są w Chinach oraz w Japonii, skąd eksportowane są zazwyczaj ususzone. Nie tylko ułatwia to transport i składowanie grzybów, lecz odpowiada także za ich smak umami, w który świeże shiitake tak nie obfitują. Większość komercyjnych upraw shiitake korzysta z mieszanki drewnianych wiórów i grzybni shiitake jako podłoża pod uprawę, uzupełniając ją składnikami odżywczymi wspomagającymi wzrost.
Rodzinna firma Nukuien korzysta natomiast z tradycyjnej metody genboku-saibai, która opiera się na uprawie grzybów w pociętych, metrowych gałęziach martwego drzewa. Tak pozyskane drewno jest następnie nawiercane, a w powstałych dziurach umieszcza się strzępki grzybni shiitake. Kłody są regularnie nawadniane i utrzymywane w wilgotnej części lasu, co sprzyja wzrostowi grzybów. Dzięki uprawie genboku umożliwiającej grzybom pozyskiwanie wartości odżywczych bezpośrednio z drewna i otaczającego go lasu, shiitake zyskują niezwykłego smaku i zapachu, nieporównywalnego z innymi grzybami.
Skład: grzyby shiitake