Oguraya Naturalne Premium wodorosty Ma-Kombu, 35g
Opis
Ma-kombu to wysokiej jakości wodorosty, które rosną w naturalnym środowisku morskim u wybrzeży południowego Hokkaido. Docierają tam pływy zimnego prądu oceanicznego Oyashio, bogatego w substancje odżywcze, z których czerpią pożywienie tamtejsze organizmy morskie. Ma-kombu rosną na dziko w tych wyjątkowych warunkach przez 2 lata do momentu zebrania, nabierając w tym czasie głębokiego, niezwykłego, smaku umami.
Ma-kombu jest najbardziej cenionym rodzajem kombu w Japonii i na świecie, którego używa się do przygotowania wysokiej klasy bulionu dashi, wydobywając tkwiący w nim nadzwyczajny morski smak. Aby przygotować samemu bulion należy:
- Odmierzyć 1 litr wody na 10g ma-kombu oraz 15g katsuobushi.
- Delikatnie oczyścić wodorosty wilgotną ścierką uważając, aby nie usunąć białej substancji z powierzchni kombu, zawierającej w sobie smak umami.
- Umieścić ma-kombu w rondlu, dolać wodę i zagotować. Opcjonalnie można przed zagotowaniem pozwolić wodorostom namoknąć w rondlu od 3 do 12 godzin w celu efektywniejszego wydobycia bogatej palety smakowej ma-kombu, lecz nie jest to konieczne.
- Gdy bulion zacznie się gotować należy wyjąć wodorosty i zdjąć rondel z ognia, po czym dodać katsuobushi. (W wersji wegetariańskiej należy pominąć dodanie katsuobushi.)
- Katsuobushi należy namaczać w bulionie do momentu opadnięcia płatków na dno naczynia, po czym odcedzić całość przez sitko i cieszyć się gotowym, pysznym bulionem dashi, który możemy dodać do zupy, makaronu lub innych potraw gotowanych na wolnym ogniu.
Skład : laminaria japonica (wodorosty).