Odpowiadamy na Twoje pytania :)

+48 515 070 554

Wersje językowe
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 200,00 zł.

Oguraya Naturalne Premium wodorosty Hidaka-Kombu, 35g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 34,90 zł 34.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Hidaka-kombu to wysokiej jakości wodorosty, które rosną w naturalnym środowisku morskim u wybrzeży południowego Hokkaido. Docierają tam pływy zimnego prądu oceanicznego Oyashio, bogatego w substancje odżywcze, z których czerpią pożywienie tamtejsze organizmy morskie. Hidaka-kombu rosną na dziko w tych wyjątkowych warunkach przez 2 lata do momentu zebrania, nabierając w tym czasie głębokiego, niezwykłego, smaku umami.

Hidaka-kombu jest najpopularniejszym rodzajem kombu w Japonii, Ponieważ jest miększe niż inne kombu i wobec tego łatwiejsze w przygotowaniu, stosuje się je do wielu potraw takich jak oden, czy kobumaki, ale często dodaje się je również do różnych zup. Najczęściej jednak używa się tego kombu do przygotowania bulionu dashi, który nadaje mu nadzwyczajnego morskiego smaku. Aby przygotować samemu bulion należy:

  • Odmierzyć 1 litr wody na 10g hidaka-kombu oraz 15g katsuobushi.
  • Delikatnie oczyścić wodorosty wilgotną ścierką uważając, aby nie usunąć białej substancji z powierzchni kombu, zawierającej w sobie smak umami.
  • Umieścić ma-kombu w rondlu, dolać wodę i zagotować razem. Opcjonalnie można przed zagotowaniem pozwolić wodorostom namoknąć w rondlu od 3 do 12 godzin w celu efektywniejszego wydobycia bogatej palety smakowej hidaka-kombu, lecz nie jest to konieczne.
  • Gdy bulion zacznie się gotować należy wyjąć wodorosty i zdjąć rondel z ognia, po czym dodać katsuobushi. (W wersji wegetariańskiej należy pominąć dodanie katsuobushi.)
  • Katsuobushi należy namaczać w bulionie do momentu opadnięcia płatków na dno naczynia, po czym odcedzić całość przez sitko i cieszyć się gotowym, pysznym bulionem dashi, który możemy dodać do zupymakaronu lub innych potraw gotowanych na wolnym ogniu.

 

Skład : laminaria japonica(wodorosty)

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl