Oguraya Naturalne Premium wodorosty Hidaka-Kombu, 35g
Opis
Hidaka-kombu to wysokiej jakości wodorosty, które rosną w naturalnym środowisku morskim u wybrzeży południowego Hokkaido. Docierają tam pływy zimnego prądu oceanicznego Oyashio, bogatego w substancje odżywcze, z których czerpią pożywienie tamtejsze organizmy morskie. Hidaka-kombu rosną na dziko w tych wyjątkowych warunkach przez 2 lata do momentu zebrania, nabierając w tym czasie głębokiego, niezwykłego, smaku umami.
Hidaka-kombu jest najpopularniejszym rodzajem kombu w Japonii, Ponieważ jest miększe niż inne kombu i wobec tego łatwiejsze w przygotowaniu, stosuje się je do wielu potraw takich jak oden, czy kobumaki, ale często dodaje się je również do różnych zup. Najczęściej jednak używa się tego kombu do przygotowania bulionu dashi, który nadaje mu nadzwyczajnego morskiego smaku. Aby przygotować samemu bulion należy:
- Odmierzyć 1 litr wody na 10g hidaka-kombu oraz 15g katsuobushi.
- Delikatnie oczyścić wodorosty wilgotną ścierką uważając, aby nie usunąć białej substancji z powierzchni kombu, zawierającej w sobie smak umami.
- Umieścić ma-kombu w rondlu, dolać wodę i zagotować razem. Opcjonalnie można przed zagotowaniem pozwolić wodorostom namoknąć w rondlu od 3 do 12 godzin w celu efektywniejszego wydobycia bogatej palety smakowej hidaka-kombu, lecz nie jest to konieczne.
- Gdy bulion zacznie się gotować należy wyjąć wodorosty i zdjąć rondel z ognia, po czym dodać katsuobushi. (W wersji wegetariańskiej należy pominąć dodanie katsuobushi.)
- Katsuobushi należy namaczać w bulionie do momentu opadnięcia płatków na dno naczynia, po czym odcedzić całość przez sitko i cieszyć się gotowym, pysznym bulionem dashi, który możemy dodać do zupy, makaronu lub innych potraw gotowanych na wolnym ogniu.
Skład : laminaria japonica(wodorosty)