Otafuku Sproszkowany korzeń pochrzynu Yamaimo, 17g
Opis
Yamaimo, czyli pochrzyn japoński, tudzież górski, to bulwiaste warzywo, które jest uprawiane i konsumowane w Japonii już od wieków. Spożywane jest ono najczęściej na surowo, w startej lub drobno poszatkowanej postaci, i posiada charakterystycznie kleistą, śliską teksturę, którą Japończycy uwielbiają łączyć z makaronem soba, zupą miso, natto i wieloma innymi potrawami. Yamaimo nie posiada wyrazistego smaku. Cenione jest zwłaszcza za jego teksturę oraz wartości odżywcze, takie jak błonnik, minerały, witaminy B oraz C.
Równie popularne w Japonii jest yamaimo sproszkowane, które powstaje w procesie liofilizacji. Tak przetworzony korzeń yamaimo posiada właściwości wiążące podobne do jajka, dlatego często stanowi ich wegański zamiennik. Wystarczy połączyć go z wodą i wymieszać w celu otrzymania kleistej pasty, lub, w przypadku np. okonomiyaki lub takoyaki, bezpośrednio dodać go do ciasta w zamian za jajka. Okonomiyaki zyskają dzięki temu dodatkowo lekkiej, apetycznie elastycznej tekstury :)
Skład: pochrzyn.