Sanshu makaron Sanuki Udon suchy 250g
Opis
Udon to dobrze znany również poza Japonią makaron pszenny, charakteryzujący się swoją jasną barwą i grubymi nitkami. Wariant Sanuki Udon wywodzi się z prefektury Kanagawa, zwanej również prefekturą udonu, i słynie ze swojej wyraźnej konsystencji oraz wszechstronności - spożywany jest zarówno na ciepło z zupą z bulionu dashi lub smażonym mięsem i warzywami, jak również na zimno z sałatką lub sosem bulionowym Mentsuyu. Idealnie sprawdzi się także jako składnik popularnego dania kitsune udon.
Składniki potrzebne do przygotowania kitsune udonu:
- aburaage - tofu smażone na głębokim tłuszczu
- sos sojowy
- makaron udon
- cukier
- sól
- wino do gotowania mirin
- cebula dymka
- bulion dashi
Sposób przygotowania kitsune udonu:
- Do garnka wlej 3/4 szkalnki wody, sos sojowy oraz szczyptę cukru. Następnie zagotuj całość na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojone tofu i gotuj przez kilkanaście minut. Następnie zestaw z palnika.
- W osobnym naczyniu zagotuj 7 szklanek wody.
- Dodaj 2 szklanki bulionu dashi, mirin oraz sos sojowy i zagotuj razem.
- 250 gram makaronu udon gotuj przez około 14 minut w 2,5 litra nieposolonej wody.
- Przełóż makaron do zagotowanego bulionu, a następnie dodaj przygotowany na początku sos oraz tofu.
- Opcjonalnie: udekoruj cebulą dymką lub innymi wybranymi przez siebie składnikami. Smacznego!
Skład: mąka PSZENNA, sól.
Oskar
Super, przyznaję jest świetny, pierwszy raz miałem okazję spróbować Udon (Tym bardziej regionalny-Prefektura Kagawa)