Wako suszone grzyby Kikurage / Mun, 16g
Opis
Kikurage 木耳, czyli uszak bzowy, to wysoce ceniony w kuchni chińskiej oraz japońskiej grzyb jadalny, który w Polsce znany jest najlepiej pod nazwą mun. Grzyby mun posiadają bardzo delikatny, lekko ziemisty smak oraz wyjątkową, zarazem chrupiącą i galaretowatą konsystencję. Choć same nie są zbyt wyraziste, znakomicie wchłaniają smak potrawy i wzbogacają ją tym samym o dodatkową, apetyczną teksturę. Ponadto stanowią zdrowy dodatek do diety, gdyż bogate są w żelazo i błonnik, obniżają cholesterol i od wieków cieszą się uznaniem tradycyjnej medycyny chińskiej.
Kikurage wykorzystuje się w kuchni japońskiej przede wszystkim jako dodatek do zup, ramenów oraz sałatek. Przed użyciem należy je tylko ponownie nawodnić, gdyż w postaci suszonej są jeszcze zbyt twarde do spożycia. W tym celu należy umieścić je w zimnej wodzie i pozostawić do nasiąknięcia przez 1 do 2 godzin. Suszone kikurage można także nawodnić w gorącej wodzie, co da nam szybszy efekt, gdyż grzyby napęcznieją już w ciągu 15-20 minut. Nasiąkając jednak grzyby w zimniejszej wodzie, osiągną one większe rozmiary i pozostaną bardziej chrupiące.
Skład: grzyby kikurage (uszak bzowy)