Wako suszone grzyby Kikurage / Mun, 16g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 11,90 zł 11.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Kikurage 木耳, czyli uszak bzowy, to wysoce ceniony w kuchni chińskiej oraz japońskiej grzyb jadalny, który w Polsce znany jest najlepiej pod nazwą mun. Grzyby mun posiadają bardzo delikatny, lekko ziemisty smak oraz wyjątkową, zarazem chrupiącą i galaretowatą konsystencję. Choć same nie są zbyt wyraziste, znakomicie wchłaniają smak potrawy i wzbogacają ją tym samym o dodatkową, apetyczną teksturę. Ponadto stanowią zdrowy dodatek do diety, gdyż bogate są w żelazo i błonnik, obniżają cholesterol i od wieków cieszą się uznaniem tradycyjnej medycyny chińskiej.

Kikurage wykorzystuje się w kuchni japońskiej przede wszystkim jako dodatek do zup, ramenów oraz sałatek. Przed użyciem należy je tylko ponownie nawodnić, gdyż w postaci suszonej są jeszcze zbyt twarde do spożycia. W tym celu należy umieścić je w zimnej wodzie i pozostawić do nasiąknięcia przez 1 do 2 godzin. Suszone kikurage można także nawodnić w gorącej wodzie, co da nam szybszy efekt, gdyż grzyby napęcznieją już w ciągu 15-20 minut. Nasiąkając jednak grzyby w zimniejszej wodzie, osiągną one większe rozmiary i pozostaną bardziej chrupiące.

 

Skład: grzyby kikurage (uszak bzowy)

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl