Yuzu - niezwykły owoc z Japonii na odporność!
Yuzu - najzdrowszy owoc Dalekiego Wschodu!

Czy słyszeliście kiedyś o owocu yuzu?

Yuzu niemal nigdy nie jest spożywane po prostu jako owoc - jak jabłka czy truskawki - ale mimo to jest popularnym składnikiem w japońskiej kuchni, a jego przemysł przetwórczy jest wyjątkowo szeroki! 

 

 

Czym jest yuzu?

Yuzu to cytrus uważany za tradycyjny owoc japoński, chroniący przed wszelkimi infekcjami. Można porównać go do skrzyżowania cytryny, grejpfruita i mandarynki. Ma grubą nieregularną skórkę - którą często dodaje się do dań i mieszanek przypraw - i jest wypełniony pysznym, cierpko - słodko - kwaśnym sokiem.

Rosnący w czystym, górskim klimacie yuzu posiada wiele właściwości prozdrowotnych - zawiera w sobie trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryna, a do tego jest bogaty w wapń i potas! Jego sok dodawany jest do rozgrzewającej herbaty wspierającej układ odpornościowy, miąższ zalany miodem zamienia się w pyszny, słodki syrop. Skórka dodawana jest do przypraw, a zalana wrzątkiem stanowi świetny napar do inhalacji, przynoszących ulgę podczas zimowych przeziębień.

 

Jak używa się yuzu? 

Yuzu jest komponentem wielu przypraw, sosów, past, słodyczy i dżemów - pomimo że nie spożywa się go w całości, nadal jest używany bardzo wszechstronnie!

 

1. Yuzupon

Jednym z najpopularniejszych produktów zawierających yuzu jest yuzupon - ponzu lub sos ponzu z dodatkiem soku z tego cytrusa. Ponzu to połączenie soku cytrusowego z octem, sos ponzu - dodatkowo zawiera bulion dashi i sos sojowy. W Japonii Centralnej znajdziecie oba z nich! Polecamy zarówno ponzu octowo cytrusowy jak i sojowo - cytrusowy ajipon, oba od firmy Mizkan.

 

2. Mieszanki przypraw

Yuzu stanowi idealny dodatek do wielu przypraw - nadaje daniom przyjemnej kwaskowatości i cytrynowej świeżości. Yuzu znajdziecie w Japonii Centralnej między innymi w paście yuzu kosho: ostro - kwaśnej paście łączącej fermentowany sok i skórkę yuzu z zieloną papryczką chili.

Tarta skórka yuzu uzupełnia też skład najbardziej popularnej japońskiej przyprawy shichimi togarashi - to mieszanka yuzu, sezamu, imbiru, nori, papryczki chili i górskiego pieprzu sanshō, która na japońskich stołach pełni rolę naszej soli i pieprzu.

Yuzu jest też dodatkiem do sosów sałatkowych, na przykład w sezamowym dressingu Kewpie. Podbija on orzechowy aromat sosu i dodaje mu fantastycznych, owocowych nut!

 

 

 

3. Słodycze

Dzięki orzeźwiającemu smakowi i naturalnej świeżości jaką yuzu nadaje produktom spożywczym, nie może zabraknąć słodkości zawierających ten wyjątkowy cytrus! Bardzo ciekawym produktem jest konfitura z yuzu - yuja tea - której używa się głównie do przygotowania herbaty yuzu-cha. To słodko - kwaśny, idealny na przeziębienia mocno cytrusowy napar który nie zawiera w sobie kofeiny lub teiny!

Startą skórkę i naturalny sok z yuzu znajdziemy też w ryżowych słodyczach mochi - na przykład w cytrusowych mochi firmy Seiki lub w miękkich, otoczonych wafelkiem monaka mochi Bessho Seika. Dodatek tego owocu do delikatnego, słodkiego, ciągnącego się ciasta ryżowego nadaje mu cudownego cytrusowego aromatu i balansuje słodycz oraz kwaskowość tworząc idealnie orzeźwiający deser!

 

Yuzu w twojej kuchni

Mimo że yuzu wydaje się tak egzotyczny, dodanie go do codziennego jadłospisu jest bardzo proste. Oto jak możesz użyć yuzu we własnej kuchni!

 

1. Słodko-kwaśna yuzu tea

Aby przygotować ten rozgrzewający, budujący odporność napój będziesz potrzebować jedynie konfiturę z yuzu - na przykład Kanpy Konfitura z yuzu od Japonii Centralnej - i wrzątku!

Przygotowanie:

Do szklanki dodaj łyżeczkę konfitury z yuzu. Zalej wrzątkiem i poczekaj kilka minut, aż napar będzie gotowy. To wszystko! Rozkoszuj się tym gorącym, pełnym witaminy C napojem - z nim żadne przeziębienie nie będzie ci straszne.

 

 

2. Orzeźwiająca marynata z yuzu

Ta magiczna marynata z yuzu będzie idealna do zamarynowania kurczaka lub łososia, ale perfekcyjnie sprawdzi się też dla wegetariańskich opcji takich jak tofu, albo po prostu jako sos do spring rollsów lub ryżowego makaronu!

Składniki:

- 3 duże ząbki czosnku
- 3 cm obranego imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 ml 100% soku z yuzu Yuzuya Honten
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce. Dodaj czosnek i imbir do soku z yuzu i następnie wymieszaj razem wszystkie pozostałe składniki. Gotowe! Aby uzyskać najlepsze efekty, marynuj mięso lub tofu przez conajmniej godzinę!

 

Jak sam widzisz, pomimo wyjątkowo oryginalnego smaku i egzotycznego pochodzenia yuzu nie jest trudny do wplecenia w codzienny jadłospis. Mamy nadzieję, że powyższe przepisy przypadną Ci do gustu, a yuzu na stałe znajdzie swoje miejsce w twojej kuchni!

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl