Domowa kuchnia japońska - książka autorstwa Maori Murota
Opis
Odnajdź umami i poznaj potrawy, które towaryszą japończykom od dzieciństwa!
Domowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników.
Dowiedz się, jak smakują:
• ikameshi
• sałatka z sashimi
• suszona ryba himono
• kwiaty wiśni w soli
• chawanmushi z małżami
• shoyu ramen
... i wiele innych potraw!
Maori Murota zabierze cię do świata smaków, zapachów i kolorów Japonii.
Będzie pysznie, rodzinnie i bardzo japońsko!
Maori Murota urodziła się i wychowała w Tokio. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu. Była projektantką mody, ale opuściła świat wybiegów, by poświęcić się gotowaniu. Została szefem kuchni, prowadzi też warsztaty przygotowywania autentycznych japońskich potraw domowych. Jest autorką bestsellerowej książki Tokio. Kultowe przepisy, wydanej przez Znak w 2021 roku.