Ebara gotowa baza do kiszonek Nukazuke, 300ml
Opis
Kiszonki, tzw. tsukemono, od zawsze stanowiły istotny element kuchni japońskiej. Niezależnie od rodzaju warzywa lub metody fermentacji podawane są jako obowiązkowy dodatek do prawie każdego japońskiego dania. Jedną z takich metod jest nukazuke, która polega na procesie marynowania warzyw w otrębach ryżowych (jap. nuka) z dodatkiem wody, soli, wodorostów kombu i najróżniejszych przypraw. Podczas gdy tradycyjna metoda kiszenia polega na codziennym doglądaniu mieszanki i stabilnym utrzymywaniu jej wilgotności, z bazą Nukazuke no moto kiszenie trwa nie dłużej niż godzinę!
Nukazuke no moto od firmy Ebara to gotowa, płynna baza do kiszenia warzyw w stylu nukazuke, dzięki której proces marynowania staje się prostszy i jeszcze szybszy. Słodki aromat otrębów, mocny smak umami wodorostów oraz klasyczny zestaw przypraw takich, jak sól, czosnek, imbir i chili znakomicie podkreślą smakowitość każdego warzywa, pozostawiając go apetycznie chrupkim. Do kiszonek nukazuke idealnie pasują ogórki, marchewki, rzodkiewki, bakłażany i wiele innych warzyw.
Sposób użycia:
- Pokrój na małe kawałki wybrane warzywa, umieść je w torebce foliowej po czym zalej gotową bazą Nukazuke no moto.
- Usuń jak najwięcej powietrza z torebki, szczelnie zamknij, porządnie potrzyj i umieść w lodówce na 30-60min.
- Po upływie czasu wyjmij warzywa (pamiętaj, aby ich nie myć) i gotowe!
Kraj pochodzenia: Japonia.
Oryginalny Japoński produkt.
Skład: syrop skrobiowy, sfermentowany płyn przyprawowy, sól, ocet jabłkowy, ekstrakt z kelpa, czosnek, imbir, czerwona papryka chili, aminokwas, kwas, guma ksantanowa, aromat