Kewpie majonez Japoński, 500 g
Opis
Numer 1 wśród japońskich majonezów!
Firma Kewpie już od 1925 roku zachwyca miłośników majonezu na całym świecie swoim flagowym produktem - Kewpie Mayo. Charakterystycznie miękka, poręczna plastikowa butelka z bobasem (logo firmy Kewpie), zakończona czerwoną zakrętką stała się już kultową ikoną, która dla wielu jest równoznaczna z określeniem "majonez japoński".
Majonez japoński wyróżnia się przede wszystkim wyjątkowo kremową, gęstą teksturą, delikatną słodyczą, głębokim umami oraz niepowtarzalnym, jajecznym smakiem. W przeciwieństwie do zachodniego majonezu który powstaje z całych jajek, Kewpie Mayo wykorzystuje wyłącznie żółtka, co odpowiada za jego wyrazisty, bogaty smak. Dodatkowo, w zamian zwykłego octu destylowanego i cukru, majonez Kepwie zawiera ocet jabłkowy, który nadaje mu lekko słodkiej nuty.
Japończycy uwielbiają dodawać majonez do wielu potraw, choć najczęściej stosowany jest z potrawami smażonymi typu okonomiyaki, takoyaki, czy yakisoba. Sprawdza się znakomicie również jako dip do frytek, warzyw lub kurczaka karaage, czy jako dodatek do sałatek, kanapek i makaronów. Podobno gdy spróbuje się go raz, żaden inny majonez nie zasmakuje tak bardzo!
Skład: oleje roślinne (rzepakowy sojowy), żółtko JAJA, ocet typu japońskiego (woda, alkohol etylowy, sok jabłkowy, kukurydza, cukier, słód JĘCZMIENNY, osad z sake), sól, wzmacniacz smaku, ziarna GORCZYCY, ekstrakt z GORCZYCY.