Mizkan Ocet Ryżowy, 500ml
Opis
Komezu, czyli ocet ryżowy, to uniwersalny składnik w kuchni japońskiej, który służy nie tylko kiszeniu i konserwowaniu warzyw i owoców, ale też balansowaniu i ożywianiu smaku potraw. To niezastąpiony dodatek, którym doprawiany jest ryż do sushi, sałatki, a także znakomita marynata do ryb i mięs.
Klasyczne komezu posiada lekki i łagodny, aczkolwiek złożony, dynamiczny smak, który nada sushi i innym daniom pełnego charakteru. W przeciwieństwie do popularnego, częściej spotykanego poza Japonią octu kokumotsu, który wytwarzany jest z ryżu i innych zbóż, komezu wykorzystuje wyłącznie jeden rodzaj - ryż.
Poniżej prosty przepis jak przygotować zaprawę do ryżu/sushi:
- 450g suchego ryżu (porcja dla 4 osób)
- 4.5 łyżki octu ryżowego
- 3/4 łyżki cukru
- 1.5 łyżki soli
Połącz ocet, cukier i sól, i polej ugotowany ryż. Dokładnie i delikatnie wymieszaj. Ryż do sushi gotowy!
Skład: ryż, alkohol