Koshiibuki ryż biały Japoński z prefektury Niigata - 1kg
Opis
Prefektura Niigata słynie z uprawy wysokiej jakości ryżu. To region wyspy Honsiu posiadający największą powierzchnię uprawną ryżu spośród japońskich prefektur, a corocznie najobfitsze plony ryżu w całej Japonii. Flagowym ryżem Niigaty jest niewątpliwie ryż Koshihikari, lecz na początku lat 2000 do rodziny ryży z Niigaty dołączył także ryż Koshiibuki - nowa odmiana krótko-ziarnistego ryżu, której nazwa oznacza "świeży powiew (historycznego regionu) Koshi", nawiązując tym samym do innowacyjności nowej odmiany.
Ryż Koshiibuki jest prostszy w uprawie i może być zebrany wcześniej niż Koshihikari wpływając pozytywnie na koszty produkcji. W smaku jest bardzo podobny do Koshihikari. Jest równie puszysty i lśniący i tak samo jak Koshihikari jest pyszny nawet po ostygnięciu. Najistotniejsza różnica dotyczy lepkości Koshiibuki, który będąc nieco mniej kleisty niż Koshihikari nadawać się będzie lepiej do smażenia lub potraw typu chirashi-zushi, czy ochazuke.
Opakowanie zawiera 1kg białego ryżu Koshiibuki z prefektury Niigata w Japonii.
Sposób przygotowania: w celu ugotowania ryżu bez użycia ryżowaru polecamy zajrzeć do naszego artykułu z instrukcją gotowania w garnku: https://japoniacentralna.pl/pl/blog/Jak-ugotowac-japonski-ryz-w-garnku/8