Odpowiadamy na Twoje pytania :)

+48 515 070 554

Wersje językowe
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 200,00 zł.
Promocje
Marumiya Furikake przyprawa do ryżu Ajidoraku, 28g
Marumiya Furikake przyprawa do ryżu Ajidoraku, 28g
11,90 zł 10,90 zł
szt.
Kabaya Ciasteczka w kształcie melon pan – 41g
Kabaya Ciasteczka w kształcie melon pan – 41g
9,90 zł 7,90 zł
szt.
Kanpy Anko słodka pasta z czerwonej fasoli, 650g
Kanpy Anko słodka pasta z czerwonej fasoli, 650g
44,90 zł 39,90 zł
szt.
Yamasa sos sezamowy, 330 ml
Yamasa sos sezamowy, 330 ml
24,90 zł 22,90 zł
szt.
Mitake Prażony biały sezam Irigoma Shiro, 45g
Mitake Prażony biały sezam Irigoma Shiro, 45g
11,90 zł 9,90 zł
szt.
Marukome pasta miso z dashi - Ikkyu-San - 1kg
Marukome pasta miso z dashi - Ikkyu-San - 1kg
29,90 zł 27,90 zł
szt.
House pasta wasabi, 43g
House pasta wasabi, 43g
13,90 zł 11,90 zł
szt.

Koshihikari Genmai brązowy ryż z prefektury Niigata - 2kg

Dostępność: brak towaru
Cena: 99,90 zł 99.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Prefektura Niigata, słynąca z uprawy ryżu, posiada największą powierzchnię uprawną ryżu spośród japońskich prefektur, a corocznie także najobfitsze plony ryżu w całej Japonii. Flagowym ryżem Niigaty niewątpliwie jest ryż Koshihikari, najczęściej jadany jako ryż biały. Koshihikari Genmai natomiast, czyli ryż brązowy kleisty, to być może mniej powszechna w Japonii, lecz zdecydowanie zdrowsza i bardziej dietetyczna odmiana tego ryżu. Brązowym ryżem nazywamy niewypolerowane ziarna ryżu, z których usunięto wyłącznie najbardziej zewnętrzną, niejadalną łupinę, lecz zachowano warstwę otrębów oraz zarodek. Dzięki temu genmai posiada niemal 4 razy więcej błonnika oraz 3 razy więcej witaminy E, witaminy B6 i magnezu niż standardowy ryż biały. Brązowy ryż, poza dużo bogatszym składem witamin, błonnika i innych minerałów, posiada też nieznacznie różniący się, nieco ziemisty smak oraz twardszą, sprężystą teksturę.

Koshihikari Genmai przygotowuje się w niemalże identyczny sposób, co Koshihikari Hakumai (biały ryż). Najważniejsza różnica dotyczy proporcji ryżu do wody, w której będziemy gotować ryż. Podczas gdy standardowy ryż japoński krótko-ziarnisty potrzebuje 20% więcej wody, w przypadku ryżu brązowego potrzebować będziemy 50% więcej wody. Chociaż czas namaczania ryżu może pozostać ten sam (30 minut w okresie letnim i 1 godzina w okresie zimowym), dla możliwie najlepszych doznań smakowych polecamy pozostawić brązowy ryż w wodzie na całą noc

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl