Koshihikari ryż biały Japoński z prefektury Toyama - 1kg
Opis
Prefektura Toyama słynie z uprawy tulipanów oraz wysokiej jakości ryżu. To region wyspy Honsiu sąsiadujący z Niigatą, który, tak samo jak Niigata, leży na terenie dawnego regionu Koshi, do którego nawiązuje nazwa gatunku Koshihikari (dosł. "światło Koshi"). Koshihikari to najpopularniejszy gatunek ryżu uprawianego w Toyamie, którego uznaje się zarazem za najsmaczniejszą odmianę japońskiego ryżu. To biały, krótko-ziarnisty ryż kleisty najwyższej jakości, który charakteryzuje się lśniącym połyskiem oraz delikatną, puszystą teksturą, którą zachowuje nawet po ostygnięciu.
Ryż Koshihikari to najlepszy wybór, gdy planujemy przygotować sushi, kanapki ryżowe onigiri, karē raisu (japońskie curry), bądź jakiekolwiek danie azjatyckie wymagające krótko-ziarnistego ryżu. Jest to ryż, który łatwo podnieść pałeczkami, mimo kleistości pozostaje puszysty i sprężysty, a ponadto smakuje wyśmienicie!
Opakowanie zawiera 1kg białego ryżu Koshihikari z prefektury Toyama w Japonii.
Sposób przygotowania: w celu ugotowania ryżu bez użycia ryżowaru polecamy zajrzeć do naszego artykułu z instrukcją gotowania w garnku: https://japoniacentralna.pl/pl/blog/Jak-ugotowac-japonski-ryz-w-garnku/8
Skład: ryż