Miyakoichi oryginalny makaron ramen z kansui - 2 porcje, 140g
Opis
Makaron ramen firmy Miyakoichi to tradycyjnie przygotowany według japońskiej receptury makaron ramen, w którego składzie znajdziemy wyłącznie mąkę pszenną, sól i wodę alkaliczną (kansui) będącą kluczowym składnikiem i wyznacznikiem makaronu ramen.
Kansui to wodny roztwór węglanu potasu o odpowiednim ph, zapewniającym odpowiednią zasadowość. Dzięki temu ciasto staje się rozciągliwe i plastyczne, nabiera pięknego żółtego koloru (pomimo braku jajek!), jest sprężyste po ugotowaniu. Makaron idealnie będzie nadawał się do takich potraw jak ramen, hiyashi ramen (zimny ramen), czy yakisoba.
Aby przygotować makaron ramen należy:
zagotować wodę, dodać do niej makaron, gotować od 6 do 7 minut i po upływie tego czasu lekko rozplątać makaron w wodzie przed podaniem.
Makarony Ramen o oryginalnym składzie gotujemy bez dodatku soli.
W opakowaniu znajduje się sam makaron bez wywaru.
Skład : mąka PSZENNA, kansui słona woda, sól