Mizkan Premium Brązowy Ocet Ryżowy, 500ml
Opis
Komezu, czyli ocet ryżowy, to uniwersalny składnik w kuchni japońskiej, który służy nie tylko kiszeniu i konserwowaniu warzyw i owoców, ale też balansowaniu i ożywianiu smaku potraw. To niezastąpiony dodatek, którym doprawiany jest ryż do sushi, sałatki, a także znakomita marynata do ryb i mięs. Komezu posiada lekki i łagodny, aczkolwiek złożony, dynamiczny smak, który nada sushi i innym daniom pełnego charakteru.
Jun-genmaizu, czyli czysty brązowy ocet ryżowy, to klasa premium wśród octów ryżowych. Wyróżnia się faktem, iż powstaje w 100 procentach z ryżu. Podczas gdy standardowy ocet ryżowy zawiera alkohol, który przyspiesza fermentację oraz czas produkcji, jun-genmaizu wytwarzany jest w procesie powolnej, naturalnej fermentacji ryżu. Genmaizu powstaje z bogatszego w błonnik i witaminy brązowego ryżu, który nadaje octowi charakterystycznie bursztynowej barwy. Ponieważ do wyprodukowania genmaizu potrzeba więcej ryżu niż w przypadku octu z białego ryżu (komezu), ocet ten zawiera jeszcze więcej aminokwasów pochodzących z ryżu, które odpowiadają za głębszy smak umami.
Skład: ryż