Shimaya wegański bulion dashi z wodorostów Kombu 7 saszetek, 56g
Opis
Dashi だし, czyli japoński bulion, nie tylko stanowi podstawę niezliczonej ilości japońskich potraw na bazie zupy takich, jak ramen, zupa miso, shabu shabu, czy chawanmushi - dashi jest uznawane przez wielu jako esencja japońskiej kuchni i japońskiego smaku. Dashi pozostaje niezastąpionym składnikiem kuchni japońskiej dzięki wyjątkowo bogatemu smakowi umami, który pochodzi zazwyczaj z suszonych płatków katsuobushi (płatków suszonej, wędzonej ryby bonito) i wodorostów kombu.
Shimaya Kombu Dashi no Moto to oryginalny, japoński bulion dashi przyrządzony bez dodatku płatków rybnych katsuobushi. Cały smak umami pochodzi z autentycznych wodorostów kombu z wyspy Hokkaido, dzięki czemu dashi zachowuje swój niezastąpiony smak, będąc zarazem wegańskim bulionem.
W opakowaniu znajduje się 7 saszetek zawierających po 8g sproszkowanego bulionu, który należy połączyć z wodą w odpowiednich proporcjach, w zależności od przygotowywanej potrawy:
- gorąca zupa do makaronu udon, soba lub ramen (kaketsuyu): 1 saszetka dashi na 1 litr wody
- nimono: pół saszetki dashi na 600ml wody
- sałataka sunomono: 1/4 saszetki dashi
- ochazuke: półtorej saszetki dashi na 4 porcje, miski ryżu (1 porcja, miska ryżu = ~150g ugotowanego ryżu)
- zaprawa do ryżu sushisu: pół saszetki dashi na 75ml octu ryżowego
- nabemono lub yudofu: pół saszetki dashi na 1 litr wody
Skład: przyprawa, sól, glukoza, cukier, proszek z wodorostów, ekstrakt z wodorostów, dekstryna