Okonomiyaki - porównywane często do omletu, placka, a nawet nazywane japońską pizzą. Czym właściwie są okonomiyaki i jak je zrobić? Na tym polega ich piękno... można je przygotować po swojemu.
Okonomiyaki to jedno z najpopularniejszych dań ulicznych Japonii. Jego nazwa jest zbitką dwóch japońskich słów: okonomi, czyli "gust" lub "upodobanie", oraz yaki, czyli "smażone". Kluczowe składniki są dwa: specjalnie przygotowane ciasto oraz szatkowana kapusta. Pozostałe dodatki, jak sama nazwa wskazuje, można dobrać według własnego pomysłu, przez co jest to danie, które szybko się nie nudzi.
Mimo tego, że okonomiyaki dają spore pole do improwizacji, pewne składniki pozostają niezmienne. Autentyczne okonomiyaki dekoruje się gęstym słodko-pikantnym sosem typu Worcestershire, japońskim majonezem oraz takimi dodatkami, jak płatki bonito, czerwony imbir beni shoga oraz sproszkowane algi nori. Do środka poza kapustą możemy dodać mięso, owoce morza, smażone jajko lub ulubione warzywa - wiele japońskich restauracji pozwala dobrać własne składniki, a nawet samodzielnie usmażyć je na grillu pośrodku stołu.
Choć wiele tysięcy kilometrów dzieli nas od Osaki, czyli japońskiej stolicy ulicznego jedzenia i rzekomego miejsca narodzin okonomiyaki, dzięki odpowiednio dobranym składnikom możemy przygotować danie, które niczym nie odbiega od tego serwowanego na japońskich stołach. Pomoże nam w tym mąka do okonomiyaki Showa z dodatkiem bulionu z ryby bonito oraz poniższy przepis.
Jak przygotować okonomiyaki?
Do przygotowania dwóch porcji dania w stylu z Osaki potrzebne nam będą następujące składniki:
-
100g mąki do okonomiyaki Showa (pół opakowania);
-
100ml wody;
-
1 jajko;
-
300g poszatkowanej kapusty;
-
Ok. 100g dodatków wedle gustu (np. wieprzowina, krewetki, kalmar, smażone jajko);
- Dodatki do posypania (suszone płatki bonito, sproszkowane nori, imbir beni shoga).
Przygotujmy sporą miskę i zabierzmy się do gotowania!
-
Przygotujmy ciasto: wlej do miski wodę, dodaj mąkę do okonomiyaki Showa i ubij trzepaczką do jajek.
-
Dodajmy resztę składników: wbij jajko i wrzuć do miski kapustę oraz własne dodatki, takie jak mięso, owoce morza czy warzywa. Dobrze wymieszaj.
-
Usmażmy omlet: rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju. Rozlej ciasto ze składnikami po połowie, formując dwa placki. Smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty, w razie potrzeby zmniejszając ogień.
-
Przewróć omlety na drugą stronę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż na małym-średnim ogniu przez 4 minuty.
- Na koniec zdejmij pokrywkę, jeszcze raz przewróć omlety i smaż przez około 1 minutę.
-
Pozostaje udekorować nasze okonomiyaki: polej je gęsto sosem Otafuku i majonezem japońskim, a następnie posyp sproszkowanym nori, szatkowanym imbirem lub płatkami bonito (katsuobushi). Składniki te można oczywiście łączyć wedle własnego upodobania.
Okonomiyaki wykonane według tego przepisu na pewno będą prawdziwym przysmakiem. Dla największego efektu nie zapomnijmy o zwieńczeniu omleta płatkami bonito, które pod wpływem temperatury falują na gorącym placku.