Ramen - klasyk kuchni japońskiej na Twoim stole!
Ramen - klasyk kuchni japońskiej na Twoim stole!
 
 
 
 
 
 

 

            Wiele osób, które nie są zaznajomione z Japonią i jej kulturą, zapytane :"Co jedzą Japończycy?" odpowiadają : "Sushi!". Prawda jest taka, że chociażby Ramen jest j-Japończykom o wiele bliższy niż surowa ryba podana z ryżem. Ramen od dawna jest klasyczym daniemn kuchni japońskiej. Przywędrował do Japonii z Chin w XIX wieku, ale dopiero po II wojnie światowej znacząco zyskał na popularności i tak pozostało do dzisiaj. Japończycy znacząco zmienili te danie, dostosowując je do swoich upodobań i preferencji, przez co ramen znacząco rózni się od jego chińskiego odpowiednika. W latach 60tych Ramen posłużył jako baza do stworzenia tzw. "zupek chińskich", nawiasem mówiąc nazywanych w niezgodny z prawdą sposób, gdyż te danie instant wymyślili właśnie Japończycy!

        Ramen jest daniem bardzo wszechstronnym, posiada wiele różnych wersji i dodatków, które każdy może dobierać wedle uznania. Najpopularniejsze rodzaje ramenu to shio-rāmen - klasyczna wersja, tonkotsu-rāmen - ramen gotowany na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw,  shōyu-rāmen - wywar z dodatkiem tare(japoński sos na bazie sosu sojowego), miso-rāmen - ramen na bazie mięsa doprawiany pastą miso, chāshū-rāmen - ramen z  dodatkiem plastrów pieczonej wieprzowiny, tsukemen - wersja w której oddzielnnie serwuje się wywar i makaron. 

Dzisiaj przedstawimy przepis na shōyu ramen z wieprzowiną chāshū w relatywnie uproszczonej wersji. Gwiazdką(*) oznaczone są produkty, które znajdziesz u nas w sklepie, klikając na nie, w nowej karcie otworzy się strona z danym produktem! Przepis jest podzielony na 3 główne kroki:

 

 

 KROK 1: Mięso Chāshū i sos

 

 

 

     Składniki:

    

     Przygotowanie:

  1. Pokrój warzywa wedle uznania 
  2. Do naczynia żaroodpornego włóż 2/3 szalotek , imbir i czosnek
  3. Dolej sos sojowy, ocet ryżowy, wino, mirin
  4. Boczek zwiń w kształt okręgu i owiń sznurkiem do wędlin, aby zachował kolisty kształt
  5. Obtocz boczek w mieszance z naczynia bardzo dokładnie, następnie połóż na środku naczynia
  6. Zakryj naczynie i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na 4-5 godzin(po połowie czasu polecam szybko wyjąc naczynie z piekarnika i obrócić boczek do góry nogami, po czym znowu włożyć do piekarnika)
  7. Wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do wystygnięcia
  8. Przesiej sos przez sitko(upewnij się, że wycisnąłeś wszystkie soki z warzyw)
  9. Odstaw powstały sos do lodówki

 

 

KROK 2: Zupa i dodatki

 

     Składniki: 

 

     Przygotowanie:

  1. Potnij Shitake w plasterki(jeśli nie kupiłeś już pokrojonych)
  2. W garnku podgrzej olej
  3. Na olej wrzuć Shitake i cebulę
  4. Dodaj sos i bulion
  5. (Opcjonalne) dodaj kilka szczypt shichimi togarashi
  6. Gotuj ok.15 min bez przykrywki

     

     Ajitsuke tamago - cztery jaja:

  1. Umieść w garnku składniki i doprowadź do gotowania co jakiś czas mieszając zawartość garnka
  2. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj przez ok. minutę
  3. Odstaw do ostygnięcia
  4. Ugotuj jajko na miękko(6 do 8 minut) - aby łatwiej było je obierać na 1L wody dodaj łyżkę soli i octu ryżowego
  5. Po tym czasie odłóż jajko do zimnej wody(najlepiej z lodem) i pozostaw do ostygnięcia
  6. Jajko przełóż do plastikowej torebki z zamkiem błyskawicznym, zalej marynatą i pozbądź się powietrza ze środka 
  7. Pozostaw torebkę w lodówce na noc ~ 8h

 

 

Krok 3: Podanie(Dla jednej porcji)

 

 

  1. Makaron ramen ugotowany zgodnie z instrukcją, po ostygnięciu, włóż do miski
  2. Zalej zupą
  3. Potnij Chāshū w plasterki. Używając palnika lub patelni przysmaż je z wierzchu i połóż kilka plasterków na makaronie
  4. Nori, jeśli są w arkuszach, potnij w mniejsze prostokąty 
  5. Przetnij na pół wcześniej przygotowane Ajitsuke Tamago
  6. Dodaj jajko, nori, lub inne dobrane przez ciebie wcześniej dodatki układając je dookoła makaronu
  7. Posyp szczyptą sezamu
  8. GOTOWE!

 

     SMACZNEGO! :)

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl