Wiele osób, które nie są zaznajomione z Japonią i jej kulturą, zapytane :"Co jedzą Japończycy?" odpowiadają : "Sushi!". Prawda jest taka, że chociażby Ramen jest j-Japończykom o wiele bliższy niż surowa ryba podana z ryżem. Ramen od dawna jest klasyczym daniemn kuchni japońskiej. Przywędrował do Japonii z Chin w XIX wieku, ale dopiero po II wojnie światowej znacząco zyskał na popularności i tak pozostało do dzisiaj. Japończycy znacząco zmienili te danie, dostosowując je do swoich upodobań i preferencji, przez co ramen znacząco rózni się od jego chińskiego odpowiednika. W latach 60tych Ramen posłużył jako baza do stworzenia tzw. "zupek chińskich", nawiasem mówiąc nazywanych w niezgodny z prawdą sposób, gdyż te danie instant wymyślili właśnie Japończycy!
Ramen jest daniem bardzo wszechstronnym, posiada wiele różnych wersji i dodatków, które każdy może dobierać wedle uznania. Najpopularniejsze rodzaje ramenu to shio-rāmen - klasyczna wersja, tonkotsu-rāmen - ramen gotowany na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, shōyu-rāmen - wywar z dodatkiem tare(japoński sos na bazie sosu sojowego), miso-rāmen - ramen na bazie mięsa doprawiany pastą miso, chāshū-rāmen - ramen z dodatkiem plastrów pieczonej wieprzowiny, tsukemen - wersja w której oddzielnnie serwuje się wywar i makaron.
Dzisiaj przedstawimy przepis na shōyu ramen z wieprzowiną chāshū w relatywnie uproszczonej wersji. Gwiazdką(*) oznaczone są produkty, które znajdziesz u nas w sklepie, klikając na nie, w nowej karcie otworzy się strona z danym produktem! Przepis jest podzielony na 3 główne kroki:
KROK 1: Mięso Chāshū i sos
Składniki:
- Kilogram boczku
- Czosnek ok. 5 ząbków
- Świeży imbir ilość identyczna co czosnku
- 400-500ml sosu sojowego(najlepiej jasnego)*
- 4 szalotki/cebule siedmiolatki*
- 50ml octu ryżowego*
- 2 łyżki wina ryżowego(słodkie sake lub inne słodkie wino)
- 2 łyżki mirin*
Przygotowanie:
- Pokrój warzywa wedle uznania
- Do naczynia żaroodpornego włóż 2/3 szalotek , imbir i czosnek
- Dolej sos sojowy, ocet ryżowy, wino, mirin
- Boczek zwiń w kształt okręgu i owiń sznurkiem do wędlin, aby zachował kolisty kształt
- Obtocz boczek w mieszance z naczynia bardzo dokładnie, następnie połóż na środku naczynia
- Zakryj naczynie i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na 4-5 godzin(po połowie czasu polecam szybko wyjąc naczynie z piekarnika i obrócić boczek do góry nogami, po czym znowu włożyć do piekarnika)
- Wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do wystygnięcia
- Przesiej sos przez sitko(upewnij się, że wycisnąłeś wszystkie soki z warzyw)
- Odstaw powstały sos do lodówki
KROK 2: Zupa i dodatki
Składniki:
- Garść Shitake*
- Ajitsuke tamago(jajka do ramenu - przepis poniżej)
- Szczypta szalotki(zielonej części), z 1/3 która nam została
- Neutralny olej(słonecznikowy/rzepakowy)
- Sos z przepisu powyżej
- Bulion dashi(lub woda; do smaku około tyle samo co sosu)*
- Wodorosty Nori*
- Białe nasiona sezamu*
- Shichimi togarashi*, pędy bambusa, kiełki fasoli(Składniki często używane w ramenach, dodawać wedle uznania)
- Kira suszona zielona cebulka Aonegi*
- Makaron Ramen*
Przygotowanie:
- Potnij Shitake w plasterki(jeśli nie kupiłeś już pokrojonych)
- W garnku podgrzej olej
- Na olej wrzuć Shitake i cebulę
- Dodaj sos i bulion
- (Opcjonalne) dodaj kilka szczypt shichimi togarashi
- Gotuj ok.15 min bez przykrywki
Ajitsuke tamago - cztery jaja:
- 4 jaja
- 4 łyżki sosu sojowego*
- 4 łyżki mirin*
- 4 łyżki sake(lub wody/octu ryżowego*)
- łyżeczka cukru
- Umieść w garnku składniki i doprowadź do gotowania co jakiś czas mieszając zawartość garnka
- Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj przez ok. minutę
- Odstaw do ostygnięcia
- Ugotuj jajko na miękko(6 do 8 minut) - aby łatwiej było je obierać na 1L wody dodaj łyżkę soli i octu ryżowego
- Po tym czasie odłóż jajko do zimnej wody(najlepiej z lodem) i pozostaw do ostygnięcia
- Jajko przełóż do plastikowej torebki z zamkiem błyskawicznym, zalej marynatą i pozbądź się powietrza ze środka
- Pozostaw torebkę w lodówce na noc ~ 8h
Krok 3: Podanie(Dla jednej porcji)
- Makaron ramen ugotowany zgodnie z instrukcją, po ostygnięciu, włóż do miski
- Zalej zupą
- Potnij Chāshū w plasterki. Używając palnika lub patelni przysmaż je z wierzchu i połóż kilka plasterków na makaronie
- Nori, jeśli są w arkuszach, potnij w mniejsze prostokąty
- Przetnij na pół wcześniej przygotowane Ajitsuke Tamago
- Dodaj jajko, nori, lub inne dobrane przez ciebie wcześniej dodatki układając je dookoła makaronu
- Posyp szczyptą sezamu
- GOTOWE!
SMACZNEGO! :)