Showa mąka do Okonomiyaki, 200 g
Opis
Okonomiyaki to bez wątpienia jedno z ulubionych smażonych dań Japończyków. Określane są mianem japońskich omletów, naleśników, placków, a czasami nawet japońskiej pizzy. Ich nazwa oznacza "smażone wedle gustu" i choć same omlety rzeczywiście stanowią podstawę dla dowolnych, ulubionych dodatków, to niezależnie od upodobań wymagają pewnych stałych składników.
Jednym z nich jest okonomiyaki-ko, czyli mąka do okonomiyaki. Jest to gotowa mieszanka, dzięki której przygotujesz prawdziwie japońskie omlety okonomiyaki o autentycznym i niepowtarzalnym smaku. Poza mąką pszenną w składzie znajduje się między innymi suszona makrela (sababushi) oraz suszony tuńczyk bonito (katsuobushi), które nadają omletom bogatego i niezbędnego smaku umami.
Sposób przygotowania (dwóch placków okonomiyaki):
- W dużej misce połącz dokładnie 100g (połowę opakowania) mąki do okonomiyaki firmy Showa, 1 jajko oraz 100ml wody.
- Do tak przygotowanej masy dodaj pokrojoną w drobną kostkę (0,5cm x 0,5cm) kapustę (300g), jedno jajko oraz 100g drobno pokrojonego, ulubionego składnika (np. kalmary, krewetki, wieprzowina, skrawki tempury tenkasu/agedama, marynowany imbir beni shōga itp.), a następnie kolistym ruchem wymieszaj całość równomiernie rozprowadzając wszystkie składniki w cieście.
- Posmaruj patelnię bardzo cienką warstwą oleju, po czym wylej połowę ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż omleta z jednej strony na średnim ogniu przez 4 minuty.
- Odwróć placek, przykryj patelnię pokrywką i smaż kolejne 5 minut.
- Na koniec zdejmij pokrywkę, odwróć ostatni raz omleta i smaż dodatkową minutę.
Aby okonomiyaki posiadał prawdziwie japoński charakter polecamy wykończyć usmażony placek strużkami japońskiego majonezu oraz warzywno-owocowego sosu do okonomiyaki. Ponadto jako topping świetnie sprawdzą się płatki suszonego tuńczyka kastuobushi, imbir beni shōga i sproszkowane wodorosty aonori.
Skład: mąka pszenna, cukier, sól, glukoza, sproszkowana suszona ryba bonito, sproszkowana suszona makrela, proszek do pieczenia, przyprawy, emulgatory (alergeny: pszenica, makrela, ryba bonito).