Jak przyrządzić aromatyczne Yakisoba - klasyk japońskiego streetfoodu
Jak przyrządzić aromatyczne Yakisoba - klasyk japońskiego streetfoodu

Gdy zaczyna się jesień i za oknami robi się coraz zimniej, chętnie wrócilibyśmy do domu i zjedli coś rozgrzewającego. Jednak długie stanie w kuchni i przygotowywanie skomplikowanych posiłków często skutecznie zniechęca do gotowania w domu.
W tym wpisie przedstawiamy propozycję wręcz idealną jeśli macie ochotę na szybki, pyszny i gorący obiad- aromatyczny smażony makaron Yakisoba z dodatkami.

Jest to danie, które przygotujemy z wykorzystaniem tylko jednej patelni, polecamy więc tę opcję fanom potraw jednogarnkowych!

Złożony, wyrazisty smak chrupiących warzyw usmażonych w towarzystwie aromatycznego mięsa i podsmażonego na złocisty kolor makaronu jest idealnie dopełniony słodko-słonym sosem. To właśnie ten ostatni składnik nadaje daniu niepowtarzalny, pełny smak. Sos świetnie kontrastuje z charakterystycznym smakiem umami mięsa, a także idealnie podkreśla smak smażonych składników. 

 

Żeby lepiej zrozumieć ten japoński fenomen, szybko wyjaśnijmy znaczenie samej nazwy. "Yaki" po japońsku oznacza "smażony", a "soba" z kolei - rodzaj makaronu. Być może niektórym z Was "soba" kojarzy się z makaronem gryczanym, zwyczajowo podawanym w Japonii ostatniego dnia roku.Jednak yakisoba - klasyk japońskiego streetfoodu to połączenie pysznego smażonego makaronu pszennego, z chrupiącymi warzywami, soczystym mięsem i esencjonalnym sosem. 

To niepozorne danie powstało zaraz po 2 wojnie światowej, kiedy produkty mączne były bardzo drogie. Stąd też, aby nadać potrawie objętości Japończycy wpadli na pomysł dodania do niej kapusty, która swoją drogą ma bardzo szerokie zastosowanie w japońskiej kuchni zarówno w formie kiszonek (tsukemono), dodatków do zup, jak i w słynnym Okonomiyaki. Jedynym mankamentem tego dodatku, było zbytnie rozwodnienie sosu, gdyż kapusta puszcza sporo wody. Oczywiście, na to również powstało rozwiązanie na miarę japońskiej pomysłowości - chodzi oczywiście o owocowo-warzywny sos Worcester, który idealnie oblepia makaron i nadaje mu wyrazistego, głębokiego smaku.  Jednym z najpopularniejszych sosów używanych współcześnie jest dedykowany tej potrawie - sos Otafuku do yakisoba (teraz w wersji wegańskiej).



Składniki (na 2 porcje):

  • 250g makaronu typu yakisoba lub ramenowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 świeże lub suszone grzyby shiitake (suszone najlepiej namoczyć przez noc w zimnej wodzie)
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • ok. 200 g bekonu lub schabu 
  • olej do smażenia (ok. 2 łyżki)
  • ok. 5 łyżek sosu do Yakisoby (lub więcej według uznania)
  • imbir beni shōga (opcjonalnie do podania)
  • nasiona sezamu prażonego (opcjonalnie do posypania)
  • aonori - sproszkowane nori (opcjonalnie do posypania)

 W Japonii Centralnej znajdziecie wiele składników niezbędnych do przygotowania pysznej yakisoby jak np. makaron do yakisoby, ale także ramenowy, grzyby shiitake, sos Otafuku do yakisoby, szatkowany imbir czy aonori

 

Przygotowanie:

Na początku gotujemy makaron bez dodatku soli, według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy na bok. Jeżeli używamy makaronu do yakisoby, jest on zazwyczaj wstępnie podgotowany, więc możemy pominąć ten krok.
 
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki (najszybciej zmięknie). Grzyby shiitake siekamy na paski, jeżeli są suszone, musimy je najpierw namoczyć, najlepiej przez całą noc w zimnej wodzie. Kapustę kroimy na spore kawałki. Przygotowujemy mięso krojąc je w cienkie plasterki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulkę na średnim ogniu. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki mięsa i smażymy do zarumienienia, cały czas mieszając. Następnie dodajemy marchew i kapustę, a także pokrojone grzyby. Podsmażamy całość do momentu, aż warzywa będą wstępnie obrobione, ale nadal twardawe. Przekładamy z patelni do większego naczynia.

Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju i podsmażamy na nim makaron ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Wrzucamy podsmażone warzywa z mięsem i dodajemy sos. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerze.
Aby całość prezentowała się jeszcze bardziej smakowicie można posypać danie prażonym sezamem, aonori i przyozdobić czerwonym imbirem beni shōga.

Ten z pozoru prosty makaron może Was zdecydowanie zaskoczyć! Pozytywnie oczywiście! Myślę, że danie to przypadnie do gustu nie tylko fanom japońskiej kuchni, ale także miłośnikom makaronów i kuchennych eksperymentów. 

Smacznego! :)


 

Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 515 070 554
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl